2016-01-14

Raw food

Raw food är mer än råkost: Den innebär att man inte äter något som värmts upp till mer än ca 40-42 grader (det exakta gradtalet varierar). Poängen sägs vara att mat förlorar näring och annat när den tillagas, att den blir mindre hälsosam och rentav ohälsosam.

Det är, i korthet, företeelsen i sig. Jag vet inte hur det ligger till med det grundläggande påståendet, men även om idel raw food verkar ganska tråkigt i längden så är det säkert mer nyttigt än det mesta vi petar i oss.

Men lärans fundament kan vara något helt annat än hur den utövas av anhängarna ... För likt många andra dieter kan den märkvärdigt lätt gå över till en livsstil, något man inte bara gör utan är. Och därifrån är steget ofta märkvärdigt kort till det sekteristiska.
Det är därför ganska svårt att debattera med hängivna apostlar, de är nämligen vad som med ett modernt ord kallas informationsresistenta. Precis som när det gäller andra extremrörelser har den militanta rawfoodismen egna informationskanaler där endast forskning som stöder deras rön presenteras och den komplicerade helhetsbilden negligeras. Lite som nutritionens motsvarighet till Avpixlat, naturligtvis med skillnaden att hälsoapostlarna helt saknar illvilja.
- Lisa Förare Winbladh, Råblåst på Raw Food, White Paper 16 oktober 2015

Utövad rawfoodism nöjer sig heller inte med att hålla sig under temperaturgränsen. Man undviker dessutom:
Stekt, rostad, friterad, ugnsbakad eller grillad mat. De flesta rawfoodare undviker även förädlad, sötad, salt och fet mat. Av olika anledningar äter de inte rostade nötter/frön, soja, vete (utom vetegräs) eller raffinerat socker.
- Marie Tegnér, Så bra är raw food-maten för dig, 26 maj 2015

Trenden lanserades redan på 1970-talet i Sverige under namnet "levande föda". Den termen ger åtminstone mig en bild av något som krälar och kryper i maten; det är kanske inte bara den tuffa anglicismen som fått folk att hellre prata om raw food.

Och vad cashewnötterna beträffar: De utgör en hörnsten i det råa köket, ett enkelt sätt att få fyllig smak och krämig konsistens utan någon av de dödskallemärkta ingredienserna eller metoderna ovan. Det är inte så lite ironiskt med tanke på att cashew inte är raw food. All cashew är giftig från början, för att bli ätlig värmebehandlas den.

4 kommentarer:

fiskhandlarn sa...

Haha, intressant med cashewnötterna! Letade runt lite och hittade den här sammanfattningen om hur nötterna prepareras: http://www.rawfoodfamiljen.se/cashewnotter-candida-mycotoxins/

En annan galen grej med rörelsen är att de undviker "raffinerat socker" men ändå sötar allt med agavesirap (som kräver just att delar av agaveväxten processas/raffineras, ungefär som med HFCS). Dessutom innehåller agavesirap mer fruktos än vanligt strösocker, precis som HFCS, och är således ännu sämre att äta.

Kurt sa...

Enligt Fredrik Colting så är rå kyckling och annat rått kött mycket nyttigt

Hexmaster sa...

Fredrik Colting... Inte Tomas Wengelewski eller J D California då?

http://www.svb.se/blogs/jag-och-min-stora-kaft

Anonym sa...

Verkar inte hitta någon information som stärker att själva fröet (cashew-"nöten") skulle vara giftig i sig.

Frätande syror skall dock finnas mellan dess två yttre, hårda skal dock ("A cashew has two layers of hard shell between which are caustic substances – cardol and anacardic acid – which can cause vicious burns." - telegraph.co.uk)

Hade varit kul att påpeka det för de som mumsar cashew-nötter som levande föda dock, om det finns svart på vitt att själva nöten också är giftig innan tillredning!

(Den länkade artikeln innehåller ju annars roliga fakta kring framtagandet av nötterna och hur man utnyttjar tredje världens arbetskraft för att få billiga nötter, vilket jag misstänker att en del rawfood-människor i sina leva-i-synk-med-naturen-sekter skulle tycka var obekvämt)