2016-01-19

Historiskt fusk i Amerika

Det här är J. Hutton Pulitzer. Han är en sann mångsysslare. Med hans egna ord (han har lagt ut sin CV på en rad olika sidor) är han "one of the most granted and referenced patent authors in the United States", med i snitt ett godkänt patent varannan vecka de senaste två åren (uppgift från 2011). Vilken grabb! En belagd uppfinning är ett system för att hantera URL:er som streckkoder. Det lär ha dragit in en miljard kronor i finansiering (vilket visserligen kan vara sant eftersom det var i de glittrande galna dagarna före dotcom-kraschen) för att därefter, avgjort och oomtvistligt, floppa stenhårt. Han ändrade namn från J. Jovan Philyaw till Hutton, enligt hans egen uppgift på grund av en hotfull homosexuell stalker. Och på bilden sitter han i History Channel, salig i åminnelse, och berättar om hur antikens romare åkte till Amerika.

Fast inte så mycket som han skulle vilja. Han är påtagligt irriterad över att kanalen är mindre intresserad av hans romare, eller för den delen det mystiska sällskap av ancient mariners med diverse sjöfarande från Medelhavet som han tänker sig seglat runt jorden bara för att de kunde, än av de tempelherrar som tydligen är hetare på marknaden ... Vilket säger åtskilligt om den sorglighet som en gång var en riktig tv-kanal som sände en massa intressanta riktiga produktioner.

Men nu är JHP:s käpphäst som sagt att Amerika fick europeiskt besök under antiken. Ett bevis för detta, "den rykande pistolen" icke desto mindre, utgörs av ett svärd som ska ha hittats för några decennier sedan intill Oak Island.

Ifall Oak Island inte är bekant: Det är en klassiker i genren olösta mysterier, beskriven i otaliga mer eller mindre pålitliga samlingar av faktiska eller inbillade och mer eller mindre olösta mysterier. Kring den lilla ön utanför Nova Scotia har en rik flora av berättelser och skrönor har växt upp. De går ut på att man sedan 1795 grävt efter en skatt. Den är oerhört väl nedgrävd, djupt som bara den, med lager på lager av stock och sten ovanpå, och inte minst ett sinnrikt system med tunnlar som ser till att fylla varje nämnvärt schakt med vatten var man än gräver. Det har sagts om Konungarnas dal att varje sandkorn där har vänts tre gånger; något liknande torde gälla för de intressantaste delarna av Oak Island. Vad skatten består av är har diskuterats hämningslöst. Några förslag är originalen till Shakespeares pjäser, Marie Antoinettes juveler, eller diverse prylar relaterade till frimurare, rosenkorsare eller tempelherrar. Allt detta är mumma för en skräpkanal som History Channel. De har skapat dokusåpan The Curse of Oak Island där den hugade kan följa bröderna Lagina, två skattsökare som även äger det mesta av ön. Och en av deras gäster var nämnde JHP.

Här är förresten svärdet:
Jason Colavito är en mångkunnig man med skeptiskt sinne. Han har tagit sig an JHP:s svärd och hela historien runt om. I en rad bloggposter, se t.ex. J. Hutton Pulitzer Alleges a Roman Sword Was Found Off Oak Island Several Decades Ago 17 december 2015, påpekar han en rad märkligheter och brister. De är värda att begrunda även om man inte intresserar sig särskilt mycket för just detta knasiga teoribygge. För flera av mekanismerna är återkommande när valser ska dras och korten blandas ihop.
  • Nyheten om svärdet publicerades först (med ensamrätt!) i tidningen Boston Standard. Den ges inte ut i Boston, Massachusetts, men väl i Boston, Lincolnshire (som f.ö. Boston, Mass. fått sitt namn från). Syftet torde ha varit att ge intryck av att det var en etablerad och pålitlig tidning från den amerikanska storstaden som kungjorde nyheten, snarare än en liten lokalblaska som glatt trycker vad den kommer över.
  • När, var och hur svärdet hittades är helt okänt. Anekdoter återges.
  • JHP gör en poäng av att hans ancient mariners använde sig av de C-vitaminrika bären från berberis för att hålla skörbjuggen stången. Berberis kommer från Europa, men växer även i nordamerika, dit de kommit med ancient mariners, hävdar JHP ... Nej, men med europeer långt efter Columbus, påpekar Colavito.
  • JHP hävdar att indianstammen mi'kmaq har genetiska markörer som annars bara återfinns i mellanöstern, och följdaktligen är ättlingar till ... Colavito konstaterar att källan för påståendet är den opålitliga bloggen DNA Consultants: Acadian Anomalies. Jag kan för lite om ämnet för att avgöra var på pseudoskalan de förvillarna befinner sig, men de glider friktionsfritt in på paralleller mellan greker, egyptier och algonkiner m.m.
  • JHP hävdar att mi'kmaqs språk har 50 ord som kan spåras till sjöfartstermer från antiken. Vilka orden är vet bara JHP. Även om det skulle visa sig stämma så kan det förklaras med betydligt senare påverkan från franskan, som dels är romanskt, dels har en hyfsat lång historia i trakten.
  • JHP hävdar att svärdet kommer från ett romerskt vrak. Detta vrak har kartlagt men ännu inte dykts på, eftersom de misstänker att myndigheterna kommer att krångla. Colavito konstaterar att ingen fått se deras påstådda scanning, att det är högst vanskligt att dra den sortens slutsatser utifrån den mycket grova bild även en god scanning av havsbottnen utgör, och att JHP uppenbarligen inte ens försökt att få till stånd några dykningar.
  • Är svärdet verkligen romerskt och antikt? Här har Colavito och hans kollega Andy White gjort sin hemläxa och såväl studerat den dokumentation av svärdet de kommit över som jämfört med andra snarlika, för att inte säga identiska, svärd. För närvarande pekar allt på att det är en (relativt) sentida souvenir.
  • JHP hävdar — och nu börjar det verkligen bli tydligt vad han går för, ifall någon hade missat det — att det är den katolska kyrkan som lyckats övertyga folk att Columbus var först. Colavito konstaterar att en ännu tidigare beskrivning av Vinland återfinns i den genomkatolska källan Gesta hammaburgensis av den i Sverige välbekante Adam av Bremen.
  • När JHP får mothugg försvarar han sig genom att hävda att ett etablissemang av akademiker och journalister försöker att hålla sanningen hemlig... Ifall det greppet känns igen.
  • Syftet med den sammansvärjningen? Vi går till Boston Standard:
[JHP:] There’s been so much politicizing of who is native, and what was the first nation, that when discoveries come about that change this, it’s wildly controversial.
- Startling new report on Oak Island could 'rewrite history' of the Americas, Boston Standard 16 december 2015

Det kan nämnas att artikeln först hade den mindre hämmade rubriken "...is set to rewrite", innan någon tänkte till åtminstone lite grann och ändrade "is set" till "could".

Det kan även nämnas att den Carl Johannessen som nämns och citeras likt J. Hutton Pulitzer är medlem i Ancient Artifact Preservation Society (AAPS, f.d. Ancient American Artifact Preservation Foundation AAAPF). Det är en pseudovetenskaplig och historieförfalskande klubb som arbetar för att i amerikansk förhistoria tillskriva de faktiska urinvånarna minsta möjliga roll. Hittar man något gammalt som är påfallande stort, välgjort eller på annat sätt anmärkningsvärt, så är det europeer som ligger bakom, eller asiater, eller så utomjordingar — vad som helst utom indianer.
Those who arrived from across the Pacific apparently included a Buddhist monk who landed in California sometime in the distant past, and researchers are now looking for clues — cultural shifts — in indigenous populations there that reflect the monk’s culture, Lankford said.
- Larry Stroud, Archaeologists Change Course, AAPS 19 mars 2010
The Minoan connection for the pendant appears certain, unless we find a race of Minoan imitators. The likely interest was the Lake Superior copper.
- John J. White III, Interpretation of Alleged Minoan Pendant, AAPS, odaterad

Bland White III:s hänvisningar återfinns Frank Joseph. Den gamle nazistledaren är som hemma i AAPS, var länge redaktör för tidningen Ancient American och har deltagit i flera konferenser på temat. Till exempel talade han på deras konferens 2012 om högteknologi i det forntida Amerika: förkolumbianska flygande peruaner, förkolumbianskt brasilianskt elljus m.m. Jag beskrev honom i Illinois Nazis. På AAPS konferens 2010 fick Semir Osmanagic berätta om den bosniska pyramiden. Och så håller det på.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Svärdet" ser inte precis ut, att varg gjort för att slåss med.