2016-01-04

Lördagsfråga 393: Malus domestica

  1. John Rambo på omslaget till i ett spel från 8-bitarseran som var helt okej, och därmed alldeles ovanligt bra för att vara ett spel efter en film (kanske tentav bättre än filmen). Läs även om Rambo från Göteborg för en utvikning om Rambo, Ramberget och äpplen.
  2. Gråstens slott är sommarresidens för den kungliga familjen därstädes. Eftersom det ligger på södra Jylland, en trakt med ett gediget krigiskt förflutet, så ska man inte bli förvånad över att orten även har ett tyskt namn: Gravensteiner.
  3. En kremlin är inte en specifik plats utan en stads befästa del, av vilka den i Moskva blivit utan jämförelse mest känd. Men det finns fler. Här har vi en bit av Astrakhans kremlin när man firar segern 1945. Det var förresten till dessa trakter som tyska trupper nådde när de nådde som allra längst den där gången.
  4. Ett överraskande modernt intryck tycker jag att denna glasmålning i en kyrka i Chartres ger. Motivet är givetvis Jona och "valfisken".
Rambo, Gravensteiner, astrakan och Jona (Gold): Äpplen som inte föll långt från Pölsan. Eller som Exostor sa, "vad lätt det är när man vet vad det handlar om" ...

Inga kommentarer: