2016-01-28

Inga horoskop i GP

... Med tanke på vilken riktning det här samtalet är på väg att få kan vi nog vinna lite tid om jag redan nu förklarar att jag inte heller tror på helande kristaller, slagrutor, kolloidalt silver, Loch Ness-odjuret, homeopati, elallergi, tomten eller tandfen.
- Kristian Wedel, "Har ni inga horoskop!? Varför inte det?", Göteborgs-Posten 27 januari 2016

Dagens text är utan tvivel Wedels diskussion med en läsare om horoskop och annan skrock. Det är ju märkvärdigt många tidningar som håller sig med dylikt; även en och annan publikation som åtminstone påstår sig vara lagd åt att skilja på sant och falskt, men vars omdöme avgjort slinter ännu grövre än vanligt när det kommer till den stupida spaltfyllnad som betecknas horoskop.

Eller vad det nu är ... För om det är något som stämmer i samtalet så är det att tidningarnas "horoskop" inte har något att göra med riktiga horoskop. De förra är godtyckliga texter som förhoppningsvis ingen får betalt för att tota ihop, de senare är betydligt mer komplicerade; lika värdelösa så klart, men mer komplicerade.

Ett exempel är att varje himlakropp i varje ögonblick befinner sig i något stjärntecken. När du föddes hade du t.ex. solen i Fiskarna, månen i Jungfrun, Venus i Stenbocken osv. Enligt astrologin betyder varje kombination saker, varje himlakropp påverkar helheten. Allt detta har tidningshoroskopen, förvisso med nödvändighet, reducerat till ett enda tecken, soltecknet. Därför är det märkligt att någon som känner till "seriösa horoskop" i nästa andetag nämner sitt soltecken och vad det innebär, eftersom "seriösa horoskop" är mycket mer än soltecken.

Här är ett horoskop, dvs. bild av stjärnhimlen i födelseögonblicket (på ett ungefär). Himlakropparnas positioner är odiskutabla fakta, med datorernas hjälp enklare än någonsin att räkna ut. Det som återstår är att tolka det hela, vilket ska vara den egentliga astrologiska konsten. För en tolkning av detta horoskop, som för övrigt gäller undertecknad, se Siwerts blogg Sideriska siktet: Skeptikernas bristsjukdom. Det "sideriska" går ut på att Siwert tittar på stjärnhimlen av idag snarare än den för 2000 år sedan. Det är därför som jag, som annars är Skorpion, här har solen i Vågens tecken, eftersom det var där solen var i november 1971.

Inga kommentarer: