2016-01-03

Medialt mediokert

Siaren & skojaren Anna-Lena Vikström i Karlstad får årligt återkommande textreklam av en värmlandstidning när hon inbillar folk att hon kan berätta vad som kommer att ske. Vad sade hon om 2015, och hur gick det?
 – Det är inte så märkvärdigt att hjälpa personer att hitta borttappade saker eller att sia om vad som ska hända. Jag är uppväxt med det, är en tradition i min släkt som tyvärr håller på att försvinna. Korten hjälper mig att tolka och sen ser jag bilder och känner i kroppen vad som ska ske, berättar Anna-Lena Vikström.
- Lena Fosselius-Peterson, Anna-Lena siar om vad som ska hända 2015, Värmlands Folkblad 31 december 2014

ALV: Det blir en vinter med snö och kallt i januari och februari, sen ser jag att det blir en storm eller möjligtvis hårdblåst, troligtvis under våren för det är inga löv på träden och ingen snö på marken.

Vintern blev mild, blöt och ostadig. Det märkvärdigaste vädret under perioden var stormen Egon den 10 januari. Han gav en hel del snö, men inte i Värmland.

ALV: Under våren blir det oroligheter i världen, kan vara i Europa då Sverige blir väldigt engagerade i händelsen. Det är mycket folk som flyttar från ett ställe, men jag ser inte var det är. Men det påverkar hela världen, säger Anna-Lena.

Oroligheter och bråk någonstans är alltid bra att förutsäga då det alltid slår in. Likaså flyktingströmmar.

ALV: I februari och i början på juni verkar det hända något speciellt i Värmland, för Anna-Lena säger att hon ser väldigt mycket glada människor som är tillsammans.

Utan närmare lokalkännedom vet jag inte vad som skulle kunna fås att passa in, eller hur svårtippad värmländsk glädje i februari och juni är.

ALV: Under mars verkar det hända väldigt mycket

...Okej..?

ALV: ... Och i april så är det turbulens ute i världen. Anna-Lenas kort visar att det i maj och juni inte kommer att hända något speciellt.

"Turbulens ute i världen" är som sagt ytterst lätt att spå. Då är hennes icke-profetior för maj och juni uppfriskande på något sätt. Utöver det vanliga bruset av terror, krig och smärre katastrofer så utmärks april av jordbävningen i Nepal. I juni mördades Lisa Holm, men att Anna-Lena inte såg det är förståeligt i ljuset av de medialas usla facit när det gäller att gripa förbrytare.

ALV: Tarotkorten visar att sommaren inte kommer att bjuda på lika fint väder som i år. Veckorna före midsommar blir det fint väder likaså i slutet av juli och början av augusti. I juli kommer det att regna och i augusti blir det varmt.

Jämförelser med SVT:s månadskrönikor 2015 indikerar att sommaren blev dålig, även före midsommar; början av juli blev bättre än slutet; och slutet av augusti blev bättre än början. Med reservation för värmländska variationer. En rekordvarm höst missade Anna-Lena också.

ALV: Jag ser att [FBK] spelar bra mot ett lag i röda tröjor. Det verkar som det går bättre för dem i slutet av säsongen än vad folk hade trott. Tror att de spelar i slutspelet men de är inte det vinnande laget, säger Anna-Lena.

"Verkar gå bättre i slutet av säsongen än folk hade trott"; hur ska ett så luddigt invirat påstående kunna vederläggas? Att laget spelar i slutspelet var en lågoddsare som ändå inte slog in: För första gången på 21 år hamnade Färjestad utanför.

ALV: På frågan om hur det går i fotbolls-VM för damerna börjar Anna-Lena att se berg och vacker natur och frågar var evenmanget äger rum. Svaret googlas fram och naturbilderna Anna-Lena fick fram stämmer bra då VM går i Kanada.

Det här är visserligen inget påstående men jag tar med det ändå eftersom det så tydligt visar den s.k. journalistens servila underdånighet inför gurun och mästaren. Att ta reda på var ett VM inträffar är ju praktiskt taget omöjligt, och alla vet vi ju att Kanada är det enda landet i världen som kan bjuda på "berg och vacker natur".

ALV: Vad jag känner är att det blir mycket dramatik och många förändringar i det svenska laget. Det går bra för laget men de kommer inte att vinna VM, berättar Anna-Lena.

Det gick inget vidare för Sverige. Vi gick nätt och jämt vidare till slutspel där vi förlorade mot Tyskland. (WP: Världsmästerskapet i fotboll för damer 2015)

ALV: I slutet av februari är det Skid-VM i Falun och hur det går för de svenska skidåkarna kan inte Anna-Lena precisera rakt av utan ser att det går bra för fyra svenskar som ligger bra till och är väldigt nära att ta medaljer.

Ett åtminstone ärligt "vet inte"! Alltid något. Hur många svenskar som var "väldigt nära" har jag ingen aning om, och det hade givetvis inte Anna-Lena heller. Svenska medaljer togs, ifall någon undrar. (WP: Världsmästerskapen i nordisk skidsport 2015)

ALV: [Fler kungabarn?] Nej det verkar det inte bli, Victoria och Daniel kommer att resa väldigt mycket och Carl-Philip och Sofia verkar leva i ett lyckorus, berättar Anna-Lena. Jag tror att prinsessan Madeleine får en pojke.

Två "verkar" och ett "tror"? De som anlitar Karlstads Nostradamus får inte mycket att gå på... Hur som helst: Under hösten rapporterades att Victoria och Daniel väntar på sitt andra barn, Carl-Philip och Sofia på sitt första. I juni 2015 fick Madeleine prins Nicolas. Ev. lyckorus är okänt. Två fel och ett rätt.

***

Anna-Lena Vikströms facit för 2015 var inte särdeles imponerande. Men nu är det dags igen!
Anna-Lena siade redan förra nyåret för VF:s läsare, om hur 2015 skulle bli. Mycket av det hon såg och kände med hjälp av tarotkorten blev verklighet under året som snart är slut. Bland annat sa Anna-Lena att hon såg mycket folk som flyttade från ett ställe och att det hände i Europa.
- Lena Fosselius-Peterson, Detta väntar oss 2016, Värmlands Folkblad 31 december 2015

Nej, hon angav tydligt att det kan vara Europa. Det enda konkreta lyckade påståendet man nämner är fel.

Att föregivna medier kan förvända synen på folk är belagt och deras värdefullaste äkta förmåga. I det här fallet krävs journalistisk inkompetens dessutom när Fosselius-Peterson av någon anledning inte tar reda på vad hon skrev. Plus redaktionell inkompetens när VF trycker smörjan, år efter år.

Anna-Lena Vikström har även uppmärksammats i GP. Då var det i ett mindre smickrande sammanhang, nämligen när hennes påstådda förmågor sattes på ett faktiskt prov:
- Om det var min ring skulle jag leta tills jag hittade den. Den kommer fram, säger hon övertygande.
- Faktoider: GP testar medier - del II

5 kommentarer:

AH sa...

Vet inte heller säkert vad folket i Värmland trodde om Färjestads avslutning. Gissar dock att de med sju omgångar kvar hade stora förhoppningar om en direktplats till slutspelet. De låg visserligen på sjunde plats och utanför slutspel. De hade dock endast en poäng upp till den sjätteplats som inneburit direktplats till slutspelet och två poäng upp till fyran i serien. En usel avslutning gjorde dock att de till slut var sju poäng från direktplatsen och istället fick möta Brynas i play-in som de förlorade. Saken är den att Färjestads gjorde en rätt bra vårsäsong, men avslutningen var glädjande nog riktigt usel (håller inte på Färjestad, om någon undrar). Jag har svårt att ge Anna-Lena rätt i denna förutsägelse hur vag hon än var.

Är däremot övertygad om att Färjestad verkligen spelade bra mot lag med röda tröjor. Dock bör nämnas att under våren 2015 hade 5 av 12 lag i SHL rött hemmaställ (på bortaplan spelar samtliga lag med vita tröjor). Under hösten 2015 hade 6 av 14 lag röda tröjor. Eftersom Färjestads inte möter sig själva hade alltså 5 av 11 motståndare våren 2015 och 6 av 13 motståndare hösten 2015 rött hemmaställ. Dock bör nämnas att Luleå ibland väljer gult och Djurgården blått istället för rött. Frölunda, Örebro, Modo och Malmö spelar däremot nästan uteslutande med rött på hemmaplan. Att Färjestad gjorde åtminstone en bra bortamatch mot något av dessa lag låter rätt troligt.

Vad gäller oroligheterna i världen så känns det som om vi kan utesluta Syrien i alla fall och flyktingströmmarna därifrån. Jag tolkar i alla fall "Under våren blir det oroligheter i världen" som att det är nya oroligheter och inbördeskriget i Syrien startade våren 2011. Det hade alltså pågått i fyra år våren 2015.

Sedan tror jag ett litet fel smugit sig in i din text. Antar du menar att slutet av augusti blev bättre än början, i alla fall om du pratar om höga temperaturer. Det blev alltså tvärtemot vad Anna-Lena spådde i detta fall.

Löken sa...

Klart intressant med en granskning av förutsägelserna såhär med facit i hand.

Jag fick en ide. Vad sägs om att samla förutsägelser och spådomar från olika personer och se om det finns några gemensamma drag (förutom vaghet)? Och såklart göra en genomgång efter att 2016 nått sitt slut.

Hexmaster sa...

AH: Tack för insatt utredning om Färjestads säsong. Sådant går definitivt utanför min kompetens. Särskilt intressant med de röda tröjorna; det skulle kunna vara en luring från Anna-Lena.

Håller med om tolkningen av "blir". Ett hypotetiskt äkta medium som "såg" flyktingkrisen skulle väl säga något i stil med "förvärras". Men att vrida och vända på tidigare gissningar för att få dem att se så bra ut som möjligt är en viktig färdighet i den mediala skojarbranschen.

Slutet av augusti blev bättre än början, helt rätt, har justerat.

Löken: Nuförtiden läggs ju det mesta ut på nätet så det är bara att leta reda på publicerade profetior för det gångna år man är intresserad av. Facit brukar bli enstaka träffar, fler avgjorda missar, men mest oavgörbarheter och ludd.

Anonym sa...

Vetenskap och folkbildnings Linda Strand öppnar moteld i Värmlands folkblad 4/1:
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/sa-blir-2016-enligt-skeptikern-linda
Mvh/Mordacil.

Hexmaster sa...

Bra initiativ av Linda! Och det hedrar tidning & journalist att de tog sig an det, efter (det återkommande) haveriet med Anna-Lena.