2013-10-06

Symbolisk parkanläggning

På stranden intill övre Tobol-reservoaren i Kazakhstan, långt bort från ära och redlighet, upptäcktes en femuddig stjärna. Ett pentagram! Komplett med cirkeln. Och det är inget litet klotter heller -- stjärnan mäter över 350 meter i diameter. Vem har gjort den? När? Och framför allt, varför..?

Jag har inte grävt bland alternativa förklaringar men det inses lätt hur öppensinnade kan få för sig att man här arbetat för att frammana självaste Horn-Per, eller något i den stilen.


Facit? En park, förmodligen anlagd under den sovjetiska tiden. Då var det modernt och PK med rejäla femuddiga stjärnor, som även om de inte syntes från marken syntes desto bättre från luften och på kartor. Det är alltså inte någon påhittad djävuls pentagram, utan den högst verkliga kommunismens stjärna.

Källa: Mysterious Pentagram on Google Maps Explained, LiveScience 1 augusti 2013

Om detta har jag skrivit i bloggposten Symbolisk arkitektur, där även ett välkänt nationalsocialistiskt exempel ges.

Någon tog sig till platsen ifråga och fick med sig några fascinerande bilder. Notera att detta var för flera år sedan, då stjärnan var betydligt otydligare än den mycket rena och skarpa avbildning som nyligen hetsat upp Google-turister.

English Russia: Way-out Places 5 november 2009

2 kommentarer:

Anonym sa...

Borde inte stå:
Det är alltså inte någon påhittad djävuls pentagram, utan den högst verkliga kommunismens stjärna.
Utan:
Det är alltså ett djävuls pentagram, kommunismens stjärna.

MVH

HansHexmaster sa...

Jag funderade lite på formuleringen innan jag blev nöjd. Det är i princip vad som står, om man läser noga.