2013-10-23

Vid Ararat

Det är som gamle lotsen Sjöblom alltid sa när han hade hunnit till Ararat i litern: ”Han börjar på å mista medborgerligt förtroende.”

- Albert Engström, Vid en milstolpe (1929)

Vad är "Ararat i litern"? När nivån i brännvinsflaskan (som på den tiden var en hel jämn liter) sjunkit såpass att bottnens inbuktning sticker ovanför ytan. Då har man kommit till Ararat.

Kullen har även kallats Kinnekulle, med en liknelse som varit mer lokal men mindre elegant och geografiskt korrekt (med tanke på den västgötska olympens flacka sluttning).

4 kommentarer:

Kurt sa...

Men den mest intressanta frågan är ju varför det över huvudtaget finns ett Ararat i botten av flaskorna, tydligen finns det flera förklaringar:

http://www.oregonwines.com/wine101.php?SectionID=7&FaqID=73

Anonym sa...

Kul.

Relaterat http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=9&t=39524

MVH

Hans

Anonym sa...

Eh, du skall nog förklara det där med berget Ararat och Noa. Så bibelkunniga är nog inte folk nu för tiden att detta är självklart.

Sensemaker

Hexmaster sa...

:-D Finns det någon som inte vet... Eller ja, det är klart det finns. Men på den här bloggen förutsätts en smula allmänbildning, och JFGI för övrigt.

Kurt: Varför den finns alls, det var ju riktigt intressant! Såg en förklaring som jag föredrog men det behöver ju inte betyda att den är sannast.

För övrigt är jag väldigt svag för den här sortens bortglömd kultur-kuriosa. Ifall det inte märkt.