2013-10-22

Dazzling Olympic

Arthur Lismer, Olympic with returned soldiers (1919).

Fartyget Lismer porträtterat är alltså Titanics systerfartyg Olympic, som sjösattes först och som också var den som fick all uppmärksamhet -- under en kort tid. Exempelvis är de flesta fotografier som visar hur det såg ut på Titanic egentligen tagna ombord på Olympic.

Under kriget rekvirerades hon, liksom flera andra lyxkryssare, av flottan för att användas till trupptransporter. Med en kapacitet på 6000 man kan det ha blivit en och annan kanadensisk division som skeppades över -- ja, för Kanada var ju vid den tiden fortfarande en del av imperiet.

Det var också då som Olympic fick sin iögonenfallande kamouflagemålning. För målningen är ingen kubistisk övning utan helt verklighetstrogen. Den sortens kamouflage kallades dazzle camouflage och syftade naturligtvis inte till att lösa upp konturer eller så. Istället var den tänkt att förvirra fiendens observatörer när de ombord på sina fartyg försökte avgöra avstånd, riktning och hastighet. Även små fel kan ha stor betydelse när man ska lobba iväg ett långskott. Kamouflaget användes på en rad fartyg under första världskriget och även på några under andra världskriget.

SS Empress of Russia.

USS Leviathan.

SS Alloway.

USS West Mahomet.


RMS Mauretania, världens största och snabbaste passagerarfartyg tills Olympic sjösattes.

La Gloire (WWII).

Flera av dazzle-mönstren var i färg, som det på Olympic; det är bara att beklaga att återgivningarna i färg är såpass få. I flera fall vet man inte ens vilka färger som användes.

Fungerade dazzle camouflage? Frågan verkar inte vara helt lätt att besvara. Bloggen Camoupedia nämner en och, vad jag funnit, endast en ordentlig utvärdering, den utfördes 1919 och kom fram till att det fungerade alldeles utmärkt. Även om det är sant så verkar de som införde systemet i full skala inte ha testat det först. Och hur kom man fram till de många och mycket olika mönstren? Vad fungerade bättre och sämre? Det verkar även här vara mer pseudovetenskap än något annat. För visst har sådant förekommit även inom det militära.

Oavsett vilken nytta Olympic hade eller inte hade av sitt "kamouflage" så fick hon hur som helst till en säregen trofé, när hon den 12 maj 1918 sänkte den tyska ubåten SM U-103 med babords propeller.


Camoupedia: Did Dazzle Camouflage Really Work? 2 september 2013
Wikipedia: Dazzle camouflage
The Miniatures Page: WWI Warships: British med miniatyrer målade i färg

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant.

Fans för soldater också: http://cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000VA_VHahOwOM/s/650/650/Tree-Climbing-Camouflage-WWI-AFC.jpg och jag vet inte om man kan kalla detta för dazzel: http://en.wikipedia.org/wiki/Lozenge_camouflage

MVH

Hans