2013-10-30

Microbloat

1984: Mac OS på en diskett

Bloatware: Mjukvara som för varje ny version blir större och mer krävande; som ständigt kräver mer RAM, MHz och gigabytes; som utöver alla funktioner och finesser som man inte använder lägger till ännu fler funktioner och finesser som man inte använder; system som en gång fick plats på en diskett inte längre får plats på en DVD; och så vidare.

Man kan fundera på hur utvecklingen skulle ha sett ut om RAM och hårddiskar varit en ändlig resurs, så att datorer som regel haft mindre kapacitet ju nyare de var. Men nu är det ju inte så ... Och naturligtvis finns det vissa fördelar med att inte behöva ha järnkoll på megabyten. Annars hade vi inte haft det som vi har det.

Och naturligtvis har klagovisor på temat hörts länge. Helt säkert långt innan Windows 95 lanserades.

... for years Microsoft managed the awkward juggling act of rubbishing Apple's user interface while simultaneously trying to devise something like it that would fit on top of the bloated clutter that MS-DOS had become.

- Douglas Adams, "Beyond the Hype", Guardian 25 augusti 1995

2 kommentarer:

Kurt sa...

Men trenden nu är ju snarare att de flesta OS blir mindre. Samma OS skall kunna köras på många olika plattformar, varav en del har mycket begränsat minnesutrymme. Och ser man t ex på Linux så finns det ju många distributioner som alltid har samma konstanta storlek t ex Puppy Linux som är ~ 85MB

Hexmaster sa...

Mobiltelefonerna har nog gjort mest för att förminska systemen. Men i övrigt är det större och större som gäller -- där håller jag inte med dig.