2013-02-17

Holistisk hälsa

Reckitt Benckiser har köpt en tillverkare av traditionella kinesiska halsmediciner som en del i sitt arbete för att lägga fler holistiska behandlingar till sitt sortiment av västerländska märken.

[...]

VD Rakesh Kapoor sade att Reckitt måste hänga med i de förändrade konsumentbeteendena. "Folk tänker på sin hälsa i mycket mer holistiska termer." Oriental Medicines främsta produkt är ett medel mot halsont, sade han. Det säljs enbart i Kina.


- "Reckitt takes a holistic approach with Chinese medicine purchase", Financial Times, 14 februari 2013 (min översättning)

På hemsidan fick artikeln en rubrik utan H-ordet: Reckitt gets taste for Chinese remedy. Oriental Medicines kallas i andra artiklar Golong Medicine, jag gissar att man översatt det kinesiska namnet. Köpesumman har inte uppgetts.

Det receptfria medlet mot halsont heter Man yan shu ning (bilden). Ingredienser, i ett försök att hantera den maskinöversatta listan: Frossört (släktet Scutellaria har 350 arter), "västfrukt"?, praktklocka, zhuru?, panda-hai?, apelsin, pomerans, mullbärsträdslöv, Cyperus rotundus (en sorts s.k. halvgräs), en myntliknande ört Lamiaceae, basilika, rökelse med mera. Jag vet inte var på kvackar-skalan denna örtblandning ligger.Yaopinnet.com: Manyanshuning (kinesiska)

1 kommentar:

Björn Lindström sa...

Det är alltid roligt med kvacksalvare som pratar om holism samtidigt som de beskriver det de har att sälja i termer av ett symptom.