2013-02-26

De stora kometerna

BEHOLD A SIGN – En domedagsknapp?
Mot slutet av 1973 började kometen Kohoutek att få rubriker, när den närmade sig solen med hög hastighet. Det sades att den skulle utgöra ett ännu större skådespel än Halleys komet 1910, Ikeya-Seki 1965 eller Bennetts komet 1970. Kohoutek upptäcktes i mars 1973 av den tjeckiske astronomen dr Lubos Kohoutek, då den fortfarande var mer än 800 miljoner km från solen. Astronomerna tänkte att eftersom den syntes på så stort avstånd så borde den utgöra en formidabel syn när den kom som närmast solen, 20 miljoner km den 28 december. Den förmodades bli det tredje starkast lysande föremålet på himlen, efter solen och månen.

[…]

Kometen Kohoutek visade sig vara så ljussvag att helt få personer lyckades få syn på den.
- Murray Rockowitz et al, Barron's How to prepare for the GED High School Equivalency exam (2004), s 389
På en konferens nyligen pratade jag med flera astronomer om Halleys komet. Vad jag fick veta? Om du inte fick syn på Kohouteks komet 1974, så kommer du inte att få syn på Halleys komet under slutet av 1985 eller början av 1986. Minns ni besvikelsen när Kohoutek inte lyste upp natthimlen? Astronomerna trodde att Halley skulle bli en lika stor besvikelse.
- Dennis Eskow, Popular Mechanics juni 1985, s 36


Det är ett tag sedan vi fick se en rejäl komet, som här Halleys 1910. Få se om ISON (den har fått namn efter en förkortning) kommer att leva upp till förväntningarna i slutet av 2013 och början av 2014.
Kometen skulle kunna bli lika ljus som de ljusaste stjärnorna (negativ magnitud i astronomjargong) i november 2013. ISON kan alltså blir en komet för blotta ögat. Men just nu kastar forskarna pil på förutsägelsekartan. I bästa fall blir det en ljusstark komet med negativa magnituder och synlighet för blotta ögat från norra halvklotet i flera månader. Men i värsta fall blir det en mesig plutt.
- Gunnar Sporrong, Alla hoppas på nya kometen ISON, Populär Astronomi-bloggen 28 september 2012

Uppdaterat: Nehej, det gjorde den inte: Solen åt upp komet "Ison", DN. Eller..? Komet ISON överraskar efter mötet med solen i bilder från SOHO, Populär Astronomi.

Inga kommentarer: