2013-02-04

Lördagsfråga: Konspirationer! Eller?

  1. Julmarknad på gamla torget i Bielefeld. Staden är föremål för ett skämt à la fotbolls-VM 1958: Bielefeld finns inte! Videon på hemsidan som bilden är tagen från börjar också med texten "Bielefeld? There's no such place..."
  2. HAARP, ett långsiktigt projekt för att undersöka jonosfären. Anläggningen på bilden ligger i Alaska. Har av olika anledningar blivit ganska stor i konspirationskretsar. Ledde till att den blev föremål för en svensk riksdagsmotion (1997/98:U146, Utredning om amerikans rymdforskning; Eva Goës och Ragnhild Pohanka (MP)).
  3. HNS Leon (D-54) i den grekiska flottan. Före 1951 hette skutan USS Eldridge och hade en lagom spännande historia, för att vara ett krigsskepp från 1943. Det är dock alls intet jämfört med det så kallade Philadelphia-experimentet, i vilket hela denna 300 fots jagare skulle ha blivit osynlig...
  4. Jamantau är ett berg i Urals bergskedja. Hit förlade Sovjet tydligen en del verksamhet av den hemliga sorten, och Ryssland har tidvis upprätthållit den traditionen. Vad för verksamhet? Ja, eftersom det är hemligt så är det, per definition, svårt att få bekräftade uppgifter. Varpå foliegänget börjar drömma om flygande tefat, portar till andra dimensioner och så vidare.
Ole Bull var först med rätt svar. -- Är det förresten inte märkvärdigt ofta den grabben kommer med rätt svar? Kan det finnas något djupare orsakssamband här? Ja, inte vet jag. Jag bara lyfter frågan. Men vik en enkrona så får ni se. Jag säger inte mer.

Nu är visserligen konspirationsteorier ständigt aktuella när man sysslar med faktoider och slikt. Men för undertecknad blir de snart ännu lite aktuellare än vanligt eftersom TV 6 till våren tänker fylla ut mellanrummen mellan Simpsons-avsnitten med just lite konspirationsteorier. Programledarna Erik & Mackan kommer i varje program att träffa en konspirationsteoretiker och en skeptisk jävel. Sedan ska det debatteras; och om jag inte tar fullständigt fel på TV 6, Erik & Mackan så kommer syftet att vara underhållning snarare än vetande.

Mitt program kommer visst att handla om vaccinmotstånd och chemtrails. Där har vi två fullvärdiga konspirationsteorier, en fullkomligt harmlös och en fullkomligt livsfarlig. Få se om jag lyckas hålla snacket såväl relevant som någorlunda övertygande.

6 kommentarer:

jullan sa...

Nästa lördag: lägg upp fyra helt orelaterade bilder bara för att jävlas med Ole.

Hexmaster sa...

Hur vet du att jag inte redan gjort det?

jullan sa...

Därför att nästa lördag inte inträffat ännu.

Kurt sa...

Fem myror är fler än fyra elefanter, d v s det finns inga "orelaterade" bilder!

Lena Synnerholm sa...

Menar du att du skulle se gemensam nämnare, där bloggaren inte hittat någon?

jullan sa...

Tja, något slags samband går väl alltid att hitta på. Vore kul att se Ole Bull luska ut en dittills okänd gemensam nämnare på fyra bilder.