2013-02-06

Lucy av Narnia

Beata Lucia de Narnia, Den heliga Lucia av Narni

Lucia Broccadelli föddes 1476 i Narni, en pittoresk bergsstad mitt i Italien - faktiskt i närheten av landets uträknade geografiska centrum. Hon blev rikt gift men var enligt uppgift (den här sortens helgonberättelser är notoriskt opålitliga) mer intresserad av botgöring, att hjälpa fattiga och liknande sysslor. Så småningom blev hon nunna.

Sällsamma saker berättas om henne: Hon såg helgon i syner, sågs tillsammans med någon som skulle ha varit självaste JC, och fick så kallade stigmata (blödande sår på samma platser som en korsfäst får). Påven intresserade sig för fallet, och verkar ha fått ett gott intryck. Hon fick i uppdrag att grunda ett nytt kloster, och påvens dotter skickade henne en sorts grundplåt i form av unga flickor som skulle gå i kloster; dottern hette för övrigt Lucrezia Borgia, ifall namnet är bekant.

Så småningom blev Lucia hur som helst fälld för något brott, oklart vilket; det verkar inte ha rört sig om något intressantare än att ha stött en kyrkoreform som inte gillades högre upp. Hon förbjöds att för resten av livet visa sig eller tala med någon annan än sin biktfar.

När hon dog hyllades hon av folket. Några år senare öppnades hennes grav - det var länge en rutinkontroll i sammanhanget - och liket befanns vara i underbart opåverkat skick. Hon blev saligförklarad 1710, det är en sorts lättvariant av helgonförklaring.


Långt senare skulle folk bli nyfikna på henne av helt andra skäl än de religiösa eller lokalhistoriska. När C. S. Lewis skrev den första boken i vad som skulle bli en serie hade han sin väns adoptivdotter Lucy Barfield i tankarna. Men han var förvisso beläst. Om han kände till Lucia av Narni verkar inte vara klarlagt, men det är högst rimligt. Och ortnamnet var inte nytt för honom; namnet Narni skrivs på latin Narnia.

Wikipedia (eng.): Narni
www.narnia.it -  stadens officiella hemsida ser till att göra en poäng av namnet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Hon blev saligförklarad 1710, det är en sorts lättvariant av helgonförklaring."

Mja, beatificering, det som kallas saligförklaring, är väl att betrakta som ett steg på vägen att bli helgonförklarad. Det tarvas ytterligare mirakel från beatificering för att komma till kanonisering (helgonförklaring).

Sensemaker

Hexmaster sa...

Saligförklaring är steg 3 där steg 4 är helgonförklaring. Som jag förstått det kan men måste inte den salige sedan uppgraderas till helgon.

Anonym sa...

Jag har också förstått det som att det går att stanna på nivå 3 ifall inga fler mirakler tillskrivs den saligförklarade. För tusan, det här börjar låta som Dungeons and Dragons!

Sensemaker

Christian sa...

Det kanske vore ett sätt för kyrkan att locka kidsen annars? Gör mirakler så levlar du!