2013-02-08

F.d. modernt

Det här motivet verkar inte användas längre? Men det kunde länge ses på flera av Reimersholms buteljer. Motivet är naturligtvis själva holmen som den såg ut på 1800-talet, med det berömda bränneriet som försåg törstiga stockholmare med tiodubbelt renat och allt vad det var.

Använd idag signalerar en sådan etikett uppenbara värden: Tradition, småskalighet, lokalt, genuint, kvalité.

När den var ny gav den bitvis helt andra signaler: Modernt, storskaligt, industriell tillverkning. Istället för alla tveksamma varor från småbrännare ute i buskarna kunde man här få sprit från fabrik; den nya tidens melodi, mitt herrskap.
Anna Bryntorp, doktorand vid Tema Mat Linköpings universitet, gläntar på dörren till sin avhandling om svenska spritetiketter från 1850-tal till idag genom att bl a analysera Aquavitetiketten från 1929 och Kronvodkaetiketten från början av 1980-talet. Huvudmotivet är samma spritfabrik på Reimersholme men är helt skilda när det gäller budskap och uttryck.
En avhandling om spritetiketter genom tiderna låter kanske inte särdeles intressant (mer än den givna crowdpleaser allt med alkohol alltid varit). Men intressanta och värdefulla historiska studier kan göras på det mesta.

Inga kommentarer: