2013-02-24

Vad som hände Carolyn Cascio

Hur Carolyn Cascio försvann den 6 juni 1969 är inget mysterium, utan väl dokumenterat. En komplett beskrivning av flygplanets försvinnande, med en fullständig utskrift av radiokommunikationen mellan N8040L (Cascios plan) och flygledningarna vid flygplatserna på Grand Turk och South Caicos Island, som hon var i kortvarig kontakt med, gavs ut i decembernumret 1972 av Flying magazine. Den visar att Cascio -- en nybörjarpilot som försökte sig på en lång flygning över vatten, långt över hennes förmågor och som uthyraren av flygplanet inte hade gett lov till -- kontaktade flygledningen först flera timmar efter mörkrets inbrott då hon bara hade bränsle kvar för en halvtimmes flygning. Hon saknade tydligen relevanta kartor; hon hade ingen utbildning i den utrustning för radionavigation som fanns ombord och som i princip utgjorde hennes enda hopp om räddning; och hon flög på en mycket låg höjd (200 meter) eftersom hon inte kunde flyga i moln -- allt som allt var hennes läge desperat. Istället för att försöka nödlanda på en av de obebodda öarna under henne, den sista chansen att rädda livet på henne och hennes passagerare, gav hon sig ut över öppet hav i hopp om att hitta flygplatsen på Grand Turk eller den på South Caicos under de minuter som återstod av bränslet. Chansningen misslyckades. Istället blev det en vattenlandning ute till havs mitt i natten, vars resultat är lika förutsägbart som tragiskt.

- Mail från Gordon Rodness (översatt av mig)

När jag skrev om den påstådda så kallade Bermudatriangeln var anekdoten om Carolyn Cascio (ibland kallad Helen) en av de som inte fanns beskriven hos min huvudkälla Larry Kusche, och som inte heller jag själv lyckades hitta någonting om. Idag kom Mr Rodness till undsättning och hänvisade till en flygtidning som ni kan läsa här.Flying magazine, december 1972 (sidorna kommer inte i riktigt rätt ordning)

Cascio identifieras visserligen inte i artikeln. Hur vet vi att det är hon? Det gör jag inte än, men om detta inte är verkligheten bakom anekdoten med varianter så är det osannolikt likt.

Inga kommentarer: