2012-04-26

Mein Kampf ges ut

Den tyska delstaten Bayern har upphovsrätten till det som möjligen är 1900-talets mest kontroversiella bok, Adolf Hitlers Mein Kampf. Många har uppfattat det som att det är förbjudet att publicera boken i Tyskland, men sanningen är den att Bayern helt enkelt har vägrat att ge ut den.

- Mein Kampf ges ut i Tyskland, SvD 26 april 2012

Så är det. Gick igenom det på faktoider.nu: Adolf Hitler/Mein Kampf.

Nu ska alltså upphovsrättsinnehavaren ge ut boken i original. Inte för att den inte funnits tillgänglig förut. Vad man bekymrar sig för är att den 2015, då upphovsrätten går ut, ska börja tryckas i massupplagor av nynazister. För att förekomma dessa ger man ut en "riktig" version. På tiden.

Dessutom ska det visst bli en kommenterad version, där alla påståendena granskas och man får reda på vad som är avgjort sant, avgjort falskt eller oavgjort mittemellan. Det är verkligen på tiden!

Hitler Back in Print: Bavaria Plans New Edition of 'Men Kampf', Der Spiegel 24 april 2012

5 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Låter som det blir en bok, med mängder av noter. Annars har min farbror ett exemplar, av den första svenska översättningen. Han har ärvt den av sin pappa, som var aktiv antinazist.

Anonym sa...

Läser man artikeln i Speigel Online framgår det att det är en "annotated edition" (vilket kanske blir kommenterad utgåva på svenska) som det arbetas på.

En textkritisk utgåva syftar förenklat till att redovisa de problem som föreligger vid fastställandet av hur en (främst antik) text ursprungligen såg ut. Dvs innan den drabbades av avskrivningsfel och annat. Problem av typen varför det skall stå "sko" istf "ska" på ett visst ställe. Textkritiken behandlar allstå inte sakinnehållet i texten.

Den typen av problem tycker jag inte den här texten borde vara drabbad av. Eller?

Wikipedia har en svensk stjärnmärkt artikel om textkritik http://sv.wikipedia.org/wiki/Textkritik

/magnus

Hexmaster sa...

Kommenterad förvisso. Fel ord det blev.

Kan passa på att tipsa om "Mein Kampf 2", eller vad man nu skulle kalla Hitlers okända uppföljare. Man kan fundera på hur utgivningen av den boken skulle tas emot.

Anonym sa...

Här fanns det också lite skräp att plocka bort bland kommentarerna.

// Tricky

Hexmaster sa...

Japp. Tack för tips.