2012-04-19

Michael S. Hart, 1947-2011

Michael S. Hart dog i september. Visste ni vem han var?
Encourage the Creation and Distribution of eBooks
Help Break Down the Bars of Ignorance and Illiteracy
Give As Many eBooks to As Many People As Possible
Han fick 1971 ett konto på en dator - på den tiden var det något i stil med att få låna farsans bilnycklar, upphöjt till fem (personlig uppskattning). Michael kände till att datorerna var hopkopplade. Det borde man kunna göra något fantastiskt med. Som vad? Michael tog fram en historisk text, viktig för världshistorien och än mer så för hans land: Självständighetsförklaringen. Han knappade in texten.

Nu fanns den i datorn. Vad skulle han göra med den? Maila den? (E-post är en av de äldsta tillämpningarna i sammanhanget.) Han lade ut den där andra kunde komma åt den om de ville. Med en terminologi som utvecklades långt senare: han lade ut den på nätet.

Det var så Project Gutenberg började. Idag har man bortåt fyrtio tusen titlar inscannade, hela böcker där upphovsrätten gått ut. Homeros och Platon, Strindberg och Heidenstam, Jules Verne och H. G. Wells, Philip K. Dick och H. P. Lovecraft. Och utöver alla självklara kändisar finns här ett myller av doldisar.

Project Gutenberg var en av de första stora upptäckterna jag gjorde på nätet. Den blev en självklar del för så länge sedan att jag inte ens minns det. Och nu har grundaren gått och dött, utan att jag märkt det förrän ett halvår senare. Så mycket för att vara uppkopplad. (Dödsrunan på IDG har noll kommentarer.)

www.gutenberg.org

Inga kommentarer: