2012-04-08

När ateismen var röd

En morgon kom istället för kristendomsläraren läraren i botanik, professor N. J. Andersson. Han läste i rabblande fart om Jesu uppståndelse och himlafärd, slog igen boken och sade: Det här tror ni väl inte på, pojkar?

- Waldemar Bernhard, Hinke Bergegren (Folket i Bilds förlag, 1950)

Det här citatet passade just idag, även om Hinke (eller Henrik som det stod i papperen och som han aldrig verkar ha kallats) skulle bli socialist och ateist lite senare. Vilket är poängen med denna bloggpost: Hur starkt associerade dessa övertygelser länge var. Den som var socialist var förmodligen ateist, och omvänt. Utan kännedom om detta, torde mycket som under åren sagts i ämnet bli obegripligt. Som varför man i Tyskland på sin tid förbjöd ateistiska sällskap, för att bara ta ett exempel.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl ett generellt fenomen att de man betraktar som sina motståndare eller fiender tycker man alla är ungefär likadana/samma sak och säkert i maskopi med varandra. Konservativa tycker väl att liberaler och socialister och kommunister är samma sak. På stalintiden var tsarist, konservativ nationalist och trotskijist samma sorts hemska negermutantförrädare. USA buntade ihop Irak, Iran och Nordkorea (baathisk fascism, revolutionär shiitisk teokrati och stalinism respektive -ungefär så långt man kan komma från varandra i någon sorts ideologisk geometri) till ondskans axelmakter och tyckte de var sak samma ungefär.

Däremot är jag säker på att ingen röd eller ateist inbildade sig att det var samma sak eller att det ena understödde det andra, möjligtvis tyckte ateister och socialister att de hade vissa gemensamma fiender.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Ursäkta, men jag har hittills inte sett någon konservativ, som förväxlat liberalism med kommunism. Det skulle möjligen vara en bakåtsträvare, då. Fast i sådana fall känns ordet ”konservativ”, som en missvisande underdrift. Dom personerna kräver en återgång till något, som faktiskt aldrig existerat.

Anonym sa...

Går du tillräckligt långt till höger blir åsiktenatt liberaler, socialister och kommunister ungefär samma sak (man anser att socialister och liberaler bara är maskerade kommunister). Går du ännu längre till höger kan du lägga till negrer och judar också.

Fast som du antyder så är väl någotsånär moderata konservativa ofta kapabla att i teorin och ibland även i praktiken göra distiktioner mellan sina ideologiska motståndare.

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Min tanke var att om man går så långt, känns ordet "konservativ" missvisande. Islamister och kristna fundamentalister, tycks ha betydligt mer gemensamt med varandra, än med vanliga Tacherister. Naturligtvis vet jag, vad det är för skilnad på dom! Jag tycker bara att deras tänkande, är lika enkelspårigt. Om någon kan vara pragmatisk, så kan jag kalla personen konservativ. Annars tycker jag, att han eller hon är bakåtsträvare.

Jr sa...

Att många "röda" såg ateismen som en del av sin sak är väl ändå klart Sensemaker? Ateism var ju ändå statsreligion i alla kommunistiska länder.

Lena Synnerholm sa...

Är det inte bättre att säga, att statsreligionen avskaffats?