2012-04-11

Allt du behöver veta om detox

Här:

Det fungerar inte.


Detox är alltså, för den som inte visste det, detoxification, avgiftning. Inte som begrepp inom vården, när man räddar livet på folk som fått i sig bort i tok för mycket alkohol, tungmetaller eller vad det nu gäller, utan vardagskurerna. Kurer av olika slag, fastande, späkningar och slikt som mestadels förhoppningsvis gör dig mer gott än ont, ända till mer absurda bedrägerier som detoxplåster.

Men att kroppen medelst vilken sådan metod som helst, juicer, grönsaker, grötar eller vad det nu är, blir bättre på att göra sig av med gifter och slaggprodukter - det återstår att visa.

Det skulle faktiskt vara vackert så, om marknadsförarna kunde säga så mycket som vilka "gifter" och "slaggprodukter" det är frågan om. Hittills verkar ingen av dem ha vågat ge klart, begripligt och verifierbart besked ens i denna grundläggande fråga.

4 kommentarer:

Trash sa...

Äh, vadå? Det här experimentet kan var och en göra. Drick detoxen bärs och bli av med toxen vatten inom en snar framtid. Bara naturliga råvaror, enligt uråldrig (1516) tysk tradition.

-= Steamboat Willie =- sa...

Slaggprodukter? Betyder det att skiten är urindrivande, då?

Hexmaster sa...

Fullt möjligt. Om någon detoxare som vet besked hör av sig så skulle vi kunna få en chans att få klarhet. Kanske det är tyngre grejor, som i Tarmplack och annan skit?

Amygdala sa...

Bra skrivet. Det verkar som om påskens fastetraditioner alltid ger detoxivrarna lite vind i seglen. Skrev själv nyligen kring ämnet http://skepchick.se/2012/01/24/om-detox-retox-tarmludd-och-att-do-som-elvis/