2012-04-20

Voltaire om religion

Jag har tidigare tagit upp fenomenet citatmagneter, kändisar som är så beundrade för sina verkliga och/eller tillskrivna åsikter att många är beredda att tillskriva dem allehanda åsikter, citat el.dyl. som de tycker verkar riktiga - om de stämmer överens med vad personen ifråga faktiskt tyckte är en annan sak, och tydligen mindre intressant.

François-Marie Arouet är en typisk sådan. Oerhört intelligent och lika glad som duktig i debatter är han än idag en sinnebild för upplysning, förnuft och strid mot dumheten. Eftersom han dessutom efterlämnat en rad kloka, sinnrika och inte sällan giftiga citat så har han dessutom underlättat för lätt käll-okritiska fans som gärna tillskriver honom lite av varje som de tycker verkar tillräckligt klokt, sinnrikt och giftigt.

Här har vi ett genuint citat. Tillyxad översättning av undertecknad följs av originalet.

Det fanns de som sade: Du tror saker som är obegripliga, motsägelsefulla, omöjliga, eftersom vi har befallt dig att tro på dem; gå nu och gör det som är orätt eftersom vi befaller det. Sådana människor uppvisar beundransvärd logik. Sannerligen, den som kan göra dig absurd kan göra dig orättfärdig. Om du, med den intelligens Gud gav din själ, går med på att tro på det orimliga, så kommer du trots den känsla för rätt som Gud gav ditt hjärta att gå med på att göra det orätta. När en del av ditt sinne fallit för tyranniet, följer de andra. Och härav följer alla religiösa brott som översvämmar jorden.

Il y a eu des gens qui ont dit autrefois: Vous croyez des choses incompréhensibles, contradictoires, impossibles, parce que nous vous l’avons ordonné; faites donc des choses injustes parce que nous vous l’ordonnons. Ces gens-là raisonnaient à merveille. Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste. Si vous n’opposez point aux ordres de croire l’impossible l’intelligence que Dieu a mise dans votre esprit, vous ne devez point opposer aux ordres de malfaire la justice que Dieu a mise dans votre coeur. Une faculté de votre âme étant une fois tyrannisée, toutes les autres facultés doivent l’être également. Et c’est là ce qui a produit tous les crimes religieux dont la terre a été inondée.

- Voltaire, Questions sur les miracles (1765)

Den fetstilta meningen har även översatts som "Den som kan få dig att tro på det absurda kan få dig att utföra illdåd".

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kuriöst är att Voltaire tillskrivit andra yttranden som stämmer med hur de levt men som de förmodligen aldrig sa. Jag har för mig att det är han som tillskrivit Karl XII yttrandet "Gott detta skall händanefter bliva min musik" och Ludvig XIV "Staten det är jag".

Nu har han själv fått saker som man föreställer sig är karaktäristiska för honom tillskrivna sig som citat såsom "Jag ogillar vad du säger men är villig att dö för din rätt att säga det."

Sensemaker

Hexmaster sa...

"Ogillar vad du säger" är avgjort mest känt och inte hans ord, just. Karl XII:s musikcitat är nog mindre känt nuförtiden men verkar vara V:s fabrikation.

http://www.faktoider.nu/voltaire.html
http://www.faktoider.nu/cxii_musik.html

"Staten det är jag" har jag ännu inte granskat men förstått att det vore en idé.

Lena Synnerholm sa...

Bra idé! Jag tror fakiskt aldrig, att Louis XIV sa så.

Anonym sa...

Wikiquotes åsikt:

L'Etat, c'est moi. I am the state. Attr. by Jacques-Antoine Dulaure, Histoire de Paris (1834), vol.6, p.298; probably apocryphal; also more literally translated as "The State, it is I." or "The State; it is me."

Sensemaker

Lena Synnerholm sa...

Däremot ska "Folket, det är vi!" faktiskt ha förekommit som slagord. Är det någon som känner till, den ursprungliga tyska versionen? Det var östtyskar som kom på det.