2022-12-08

Teslas grundare

(Vi återkommer strax till bilden)

Kort, snabb fråga: Vilka grundade bilföretaget Tesla?

Just det – inte vem, utan vilka.

Den här då: Vad hette Teslas fjärde VD?

Den frågan ser kanske mycket svårare ut. Men det visar sig att svaret är ett namn på allas läppar.

Tesla-grundaren [Musk] jobbar på den tredje delen av sin ”master plan”.

- Simon Campanello: Elon Musk: Tesla ska skala upp till ”extrem storlek”, Ny Teknik 21 mars 2022

Elon Musk, världens rikaste man som grundade Tesla och SpaceX …

- Stefan Soxbo: Därför välkomnar Elon Musk en lågkonjunktur, Expressen 28 maj 2022

… Teslas grundare och störste ägare, Elon Musk …

- Knut Kainz Rognerud: Sjunde AP-fonden utmanar Tesla, SVT 5 augusti 2022

Elon Musk, grundare av Tesla …

- Ruben Grive: Sågningen: ”Det är en påhittad valuta”, SvD 2 december 2022

När jag citerar tidningar anger jag ibland skribenternas namn, ibland inte. Här gör jag det, i hopp om att de ska skämmas lite extra. För Elon Musk grundade inte Tesla.

En surrealistisk detalj, mer förvirrande än problematisk: Hösten 2009 kom Musk överens med de faktiska grundarna att få kalla sig ”grundare”. Jag tror och hoppas att han fick lägga en bra slant för det tvivelaktiga privilegiet … Som naturligtvis inte ändrar verkligheten en millimeter. (Även i fallet PayPal, som är mer komplicerat, så kämpade Musk märkvärdigt hårt för att få lov att kalla sig founder.)

- How do you respond to people who think that Elon is the creator of Tesla?

- Ur en dokumentär av CNBC; vi återkommer strax till den

En sista fråga: Känner du till Martin Eberhard och Marc Tarpenning? Det är herrarna på bilden ovan (med Martin t v), liksom på den som inledde denna bloggpost. Det var de som den 1 juli 2003 grundade elbilstillverkaren Tesla, Inc.

Biltillverkning är inte billigt. Nya företag letar ofta efter investerare, och nya biltillverkare letar ofta frenetiskt efter nya investerare. Om de tänker utveckla ny teknik för sina bilar så behöver de ännu mer pengar. Och siktar de på att bygga elbilar som också ska vara sportbilar – ja, då krävs multum. Så Tesla letade investerare, frenetiskt.

Året efter grundandet dök en investerare upp som hette Elon. Han slantade upp några miljoner – idag hade det varit fickpengar för honom, jag vet inte hur tät han var på den tiden – och fick en plats i styrelsen. På den tiden var Eberhard, företagets förste VD, fortfarande VD. Han avlöstes sommaren 2007 av en viss Michael Marks, tf CEO. När de fick en ordinarie VD hette han Ze'ev Dori. Hösten 2008 efterträddes han av Elon Musk.

Kort efter att Eberhard lämnat direktörsposten lämnade han hela företaget, eller tvingades ut: "I was voted off the island, and in a rather rude way." Och utan Eberhard var det inte längre roligt, tyckte Tarpenning, som drog 2008 (av flera anledningar, kan påpekas). Först året därpå, sex år efter starten, lanserade Tesla Inc. sin första bil: Tesla Roadster. Och på den vägen är det.

- Tesla's Founders On Elon Musk And The Early Days (Youtube), CNBC (släppt 2021, filmad 2019)

Att lyssna på två gubbar som sitter och berättar om hur de drog igång en bilfirma – det låter som sämsta sortens sommarprat. Jag blev därför positivt överraskad över hur intresserad jag blev. Nu har jag verkligen inte minsta aning om hur Eberhard & Tarpenning är i arbetslivet, som grundare, ägare, utvecklare, arbetsgivare etc. Men av filmen får jag ett bestämt intryck av två herrar som är mycket sympatiska. Och därtill, hur ska man säga, i bättre mentalt skick än Mr Musk.


Inga kommentarer: