2022-12-19

Lördagsfråga 735: ∞

  1. Konsum vid Zinkensdamm, Södermalm, den snörika vintern 1979–80. Såväl den butiken som alla andra f.d. Konsum-butiker i landet heter sedan 2015 Coop. Namnet Konsum lever dock kvar i folkmun, inte minst pga uttalsfrågan. Deras logga var kanske den första jag lärde mig: Oändlighetssymbolen, den liggande 8:an som i rubriken här ovan, införd 1967 och avskaffad 1995.
  2. Michael Endes Den oändliga historien (1979, på svenska 1981) är en fantastisk bok. Det finns en förglömlig filmatisering som väl inte är helt värdelös men som inte kommer i närheten av bokens bredd, djup, detaljrikedom och lyster. Varje kapitel börjar med en anfang på en helsida; här ser vi första kapitlets A, andra kapitlet har ett B osv. Notera färgerna rött och grönt. I originalutgåvan var text som utspelades i vår vanliga värld röd, text i landet Fantásien grön. Och i anfangerna fanns båda färgerna …
  3. Sedan Elizabeth sluppit ur det fängelse där hon tillbringat hela sitt liv ramlar hon ner på en strand och dansar loss. En speciell scen från dataspelet Bioshock Infinite (2013).
  4. Mark Zuckerberg förklarar den 28 oktober 2021, då metaverse fortfarande var hett hos åtminstome dem, att företaget som äger och driver Facebook, liksom Instagram och allt vad det är, hädanefter ska heta Meta (noga räknat heter det Meta Platforms Inc.). Loggan är oändlighetssymbolen något justerad, kanske för att bli mer lik ett M.

Den ändligt svåra frågan sattes av Tricky.


1 kommentar:

Nöjesvirveln sa...

Jag minns blåvita Domus! Mina morföräldrar handlade aldrig i någon annan affär. Dom vägrade att gå in på ICA.