2022-12-05

Lördagsfråga 733: Svenska stridsplan

  1. ”You are in the cellar where the king keeps his barrels of wine …” – Ur The Hobbit, ett äventyrsspel som för snart 40 år sedan sålde sexsiffrigt. Bilbo kommer snart att använda tunnorna på ett ovanligt sätt. För egen del minns jag detta rum för att det var där jag lärde mig ordet barrel.
  2. Paolo Uccello, Sankt Göran och draken (ca 1470). Spegelvänd för att få kronologin rätt: Först Lansen, sedan Draken.
  3. En hanvigg, Aythya fuligula. Namnet på Saab 37 Viggen syftar på åskviggar, men även på fåglar. Det lär hänga ihop med planets främre vingpar, som utöver aerodynamiken ger det ett karakteristiskt utseende. De kallas nämligen canardvingar, där canard = anka.
  4. Ur Den osynlige mannen (1933) en klassisk skräckis som håller än, i stort sett. Den vi (fortfarande) ser bakifrån är titelpersonen, dr Jack Griffin. Polisens reaktion visar att doktorn håller på att klä av sig … Lustigt nog kom filmen samma år som en annan blivande klassiker som håller än, och som också hade trickfoto som var oerhört avancerat för sin tid, nämligen King Kong.

Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och Gripen – den sviten behöver man inte ha något specialintresse för att identifiera, ty den hör till allmänbildningen. Mikael Parkvall satte den först.


Inga kommentarer: