- Julen 1717 drabbades nordsjökuster från Holland till Danmark av en kraftig storm. I kombination med högvatten gav det omfattande, katastrofala översvämningar som även i svenska sammanhang kallas Weihnachtsflut, ”julfloden”. Över 10 000 dog.
- Julfreden 1914: Soldater som nyss skjutit på varann slöt en tillfällig och högst irreguljär vapenvila. Man passade på att ta hand om stupade och utväxla fångar, men det är främst de mer avspända, civila om man så vill, sysselsättningarna som fastnat i minnet: soldater som gick runt och småpratade, sjöng julsånger, bjöd varandra på souvenirer, mat, dryck och rökverk … Och spelade fotboll. En del har tvivlat på den sistnämnda detaljen, jag gör det inte.
- Julen 1972 ville man inte vara i Hanoi. Då pågick Operation Linebacker II, USA:s största bombangrepp sedan andra världskriget. Beskrivningar tenderar förklarligt nog att fokusera på de som var på marken, men det hela var ingalunda riskfritt för de som satt i planen. Ett antal B-52:or sköts ner – 16 enligt USA, 34 enligt Vietnam. En odiskutabel nedskjutning landade tredjedag jul i en liten damm i centrala Hanoi som heter Huu Tiep. Där ligger den fortfarande, androm till varnagel kantänka.
- Julön i Indiska oceanen fick sitt namn sedan en brittisk ostindiefarare seglade förbi juldagen 1643. Här finns ett läger för folk som söker asyl till Australien. Visserligen är avståndet till det australiensiska fastlandet större än mellan Smygehuk och Rom, men icke desto mindre räknas den till det landets territorium. Hit söker sig flyktingar från Sri Lanka, Afghanistan och mellanöstern, ofta i anordningar som i brist på bättre ord kallas för fartyg. Ibland går det som det går. Som i december 2010, då 42 flyktingar dog alldeles intill kusten.
Den knäckte Tricky.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar