2022-12-21

Ljudsamlingar

»Conserve the sound« is an online museum for vanishing and endangered sounds. The sound of a dial telephone, a walkman, a analog typewriter, a pay phone, a 56k modem, a nuclear power plant or even a cell phone keypad are partially already gone or are about to disappear from our daily life.

- Conserve the Sound

Ljud är inte det sämsta att samla på. Många museer har myriader föremål och bilder, men hur lät saker och ting?

Det finns en del utgivna ljudsamlingar. Som när Föreningen L. Laurin gjorde skivor med tändkuledunk, se på, eller jag menar lyssna på, hemsidan för några smakprov. Men de är inte i närheten så många som de borde vara. För mer generella och fantasifulla samlingar kan man gå till Lars Westman*, idéspruta av rang på tidningen Vi. Han gav 1996 ut skivan Ljud vi minns med hits som mattpiskning, koskälla, nummerskiva på telefon, fabriksvissling, skrivmaskinsknatter, ”Din klara sol” spelad på tramporgel och höjdaren: orden ”Det är synd om människorna” skriven med Strindbergs penna. Den följdes upp av Stockholmsljud året därpå, med spår som ”Molins fontän”, ”Flöjtist Gamla stan”, ”Bajenklacken” osv. Jag har inte hittat något från dessa skivor på vare sig Spotify eller ens Youtube.

Här ovan länkar jag till sajten för ett projekt i Essen som samlar ljud (det finns lite tyska på hemsidan men inget ni inte klarar av). Hittills har de uppenbarligen fokuserat på prylar: Kameror och miniräknare har de gott om. Man kan även höra ljudet från en kaffekvarn, en 8 mm filmprojektor, en Sony Ericsson-mobil från 2006 och den östtyska mopeden Simson Schwalbe som tillverkades 1964–1986. Liksom en Junkers Ju 52; och då kommer vi in på en genre som förvisso intresserar många av oss, men där man inte behöver leta länge efter material.


* På Discogs beskrivning av skivan förväxlar man journalisten Lasse Westman med musikern Lasse Westman, som bl.a. spelat i Vikingarna. Lätt hänt när mer än 99 % av alla skivor innehåller musik.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå vi militärnördar kan allt var riktigt nördiga.

Jag tror det var 'World of Tanks' som skickade folk till olika stridsfordonsmuseum för att spela in motorljuden från de som fortfarande har en originalmotor.

Det skulle förvåna mig ytterst om inte det finns motsvarande för flygplan. Båtar kan bli lite knepigare.

MVH

Hans

Anonym sa...

"Murke" i Heinrich Bölls "Dr Murkes Gesammelte Schweigen" samlade på tystnader.

Anonym sa...

På svenska: Doktor Murkes samlade tystnad och andra satirer (översättning Per Erik Wahlund) (Bonnier, 1960)
I boken finns också den bästa "julberättelsen" jag känner till.

Anonym sa...

Dr Murke har jag läst :)
Julberättelsen är hemsk.

Ralf sa...

I Mariefred har de museie-järnvägen som heter Östra Sörmlands Järnväg. Jag vet ej hur det är idag men förr sålde dom i sin butik LP-skivor med tågljud. På ena sidan kunde det finnas tuff-tuffljud och på andra sidan kunde det finnas ångvisslor. Jag var dock inte så nördig att jag köpte nån skiva.