2022-12-04

Grader av konspirationsteorier

- Graham Hancock och Dag Stålsjö

För att göra en lång historia kort går Graham Hancocks serie ”Ancient apocalypse” ut på att mänskligheten lider av kollektiv minnesförlust. Vi har förträngt att det fanns en vetenskapligt högtstående civilisation under istiden, vilken kollapsade i en superkatastrof (googla på Younger Dryas impact, så hittar ni den) när rester av en komet eller asteroid kolliderade med jorden för omkring 12 850 år sedan. Av obegripliga skäl suddades alla rester av civilisationen ut, men överlevarna spred likväl jordbruk, astronomi och byggnadsteknik till övriga världen.

Att detta idag är okänt för de flesta beror, enligt Hancock, på att arkeologerna är sanningsförkvävande skurkar som vägrar tillåta forskning som kan öppna dörren till en sann förståelse av det förflutna. Men själv har han sett ljuset.

Där har ni en kortkort sammanfattning av AA; för fler granskningar av Hancocks många märkliga idéer (och de är många), se Wikipedia: Graham Hancock. Och här har ni en kortkort betraktelse över ”vår tid”:

Hans tv-serie är en ovälkommen påminnelse om att sanningen i vår tid har relativiserats in extremis, att åsikter har likställts med fakta och att envar är sin egen professor.

- Dick Harrison, Ancient apocalypse: Tv när det är som sämst – och farligast, SvD 3 december 2022

Det känns konstigt att anklaga professor Harrison för historielöshet. Särskilt som han sannerligen känner till den tv-serie som för 41 år sedan gick i TV 1:

Han säger sig ha bevis för att våra historieböcker ljuger och att guiderna ljuger turisterna fulla vid Uppsala högar när de visar upp Sveriges vagga där.

För vår historia börjar inte alls i Uppland utan på Kinnekulle i Västergötland, hävdar Dag Stålsjö [andra entusiaster har pekat ut andra platser i landskapet, som Hornborgasjöns omgivningar]. Och då grundar han sig på lekmannafunderingar, amatörforskning och folkberättelser. Dessa har hittills inte tagits på allvar av experterna, dvs de professionella akademikerna.

- DN 25 november 1981

Allt som lagts Hancock och Ancient Apocalypse (2022) till last återfinns hos Stålsjö och Svearikets vagga (1981):
  • Hancock är varken historiker eller arkeolog utan journalist. Stålsjö var varken historiker eller arkeolog utan tv-producent.
  • Misstro mot överhet och etablerad vetenskap.
  • ”Half-baked filler documentary” …
  • Kopplingar till annan pseudovetenskap: Likheterna mellan AA och Erich von Dänikens idéer är uppenbara. Hancock och Stålsjö, liksom mången västgötaskolist, trodde på Atlantis som nämns några gånger i SV (Stålsjös sista produktion hette Drömmen om Atlantis).

Här är en annan recension (som inte ligger bakom betalvägg):

Believing that ultra-intelligent creatures helped to build the pyramids is one thing, but where does it end? Believing that election fraud is real? Believing 9/11 was an inside job? Worse? If you were feeling particularly mean-spirited, you could suggest that Netflix knows this, and has gone out of its way to court the conspiracy theorists.

- Stuart Heritage: Ancient Apocalypse is the most dangerous show on Netflix, Guardian 23 november 2022

Tonläget hos Heritage återfinns hos Harrison:

Graham Hancock går sjumilakliv längre [än några småskaliga historiefuskare som nämns] och ställer sig på samma retoriska plattform som upphovsmännen till Sions vises protokoll och dolkstötslegenden. Han vill påverka och förvrida sinnen genom största möjliga lögner [syftande på Hitlers ”stora lögn”; jag tar upp den i Faktoidpodden avsnitt 11].

- Harrison

För några år sedan började allmänheten, äntligen! inse att vissa konspirationsteorier är mer problematiska än att ”bara” vara fel. Men sedan dess har det gått inflation i begreppet. Beläggen är synnerligen klena för istida högkulturer eller att Birka låg vid Hornborgasjön, men det innebär inte att den som tror på det ena eller andra automatiskt kommer att fortsätta med tyngre droger som Sions vise eller QAnon. Att dra nazistkortet så snabbt och, som det verkar, närmast på rutin, är kontraproduktivt, onödigt och fel.

Man kan konstatera att Ancient Apocalypse är typisk pseudovetenskap: fördummande, oärlig och slarvig. Det räcker.


12 kommentarer:

Anonym sa...


I fallet med Dag stålsjö fick hans verksamhet också en del positiva effekter. Det var förmodligen en bidragande orsak till att medeltidsseminariet skapades i Göteborg. På den tiden var det inte så många som doktorerade på medeltidshistoria.

Det ökade intresset orsakade också en något förändrad syn på vår fornhistoria, där man kan säga att det bidrog till att man begravde de flesta resterna av en tidigare nationalistisk historia.

Men visst har det funnits tokhöger bland de som förfäktade dessa alternativa teorier, men det fanns det kanske också bland de som stod för den officiella berättelsen. Som ofta får man väl göra så att man tittar på varje person som en individ, och inte automatiskt sätter på en etikett.

Olika lustigkurrar skämtade också med de som trodde på en överdrivet gloriös historia för VG. Dan Korn berättade om giftskåpet, där onda historiker hade låst in den sanna historien om det forntida Sverige, och som miljön var fanns det folk som trodde på honom.

Hex, känner du till denna teori?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Fantomtidsteorin

När jag läser om den känns det som att det inte är något som författaren tror på, utan bara är gjort för att få sig ett skratt och att få tjäna en hacka.

/koroshiya

Anonym sa...

Graham Hancock gör minst tre stora fel. För det första förväxlar han hjärnkapacitet med vilken teknik man förfogar över. Det handlar snarare om hur stor befolkning samhället har och kontakten med andra samhällen. Mänskligheten anses nu ha genomgått en flaskhals när den senaste istiden började. Vi talar om en global befolkning på högst några tiotusental. Dessutom var den uppdelad på flera olika arter.
För det andra går det inte att bygga en högteknologisk civilisation under en istid. Klimatet är för instabilt för det. Temperaturen förändras med flera grader under loppet av några årtionden. Det inträffar med en intervall på 2000 – 5000 år. Vår civilisation har kunnat utvecklas tack var ett stabilt klimat. Under mer än 11000 år har temperaturen inte ändrats så mycket. Jag menar högst två grader per sekel.
För det tredje föreställer han sig, att en hel yrkesgrupp konspirerar. Det är helt enkelt inte möjligt att få alla att komma överens. Vad skulle arkeologer tjäna på att utmåla istidens människor som enbart jägare-samlare? Är alla betalda av statsmakten och i så fall vilken? Jag tror inte det finns någon världsregering som centralkontrollerar vetenskaper. Om det fanns någon sådan skulle den ha avslöjats för länge sedan. Inte genom sina effekter utan genom att organiserandet i sig märks.

Anonym sa...


Trams, se på USA och NASA som kan kontrollera både Sovjet och alla andra rymdorganisationer.

Det krävs en källarvarelse med en pc för att se igenom alla lögner.

Men NASAs ninjor är dem på spåren.

;)

/koroshiya

Anonym sa...

Tyvärr finns det folk som faktiskt tror på det du skojar om. De ägnar inte en tanke åt gränserna för det mänskligt möjliga. För mig framstår det som futtigt att föreställa sig en värld där allt är under medveten kontroll.

Anonym sa...


Ja, det är ju det. Lustigt att de aldrig ställer sig frågan om varför en människa som Jarrah White får ha en youtube-kanal där han fritt får framföra sina teorier om att vi inte har varit på månen.

Som med flera konspirationsteorier är det ofta också så att de troende är fanatiskt övertygade och säger sig VETA hur det ligger till, bland annat med alla fysiska lagar. De ser därför igenom "lögnerna" med en gång.

NASA är alltså samtidigt otroligt mäktiga, smarta, korkade och utan makt.

Det där tycker jag man ser i andra teorier också, där motståndaren ges en sorts janusansikte.

På fler än ett sätt är det lite sorgligt med de människor som sitter fast i dessa teorier.

/koroshiya

Anonym sa...

Det är två motsägelser som de inte ägnar en tanke åt. Jag tror de inte överväger möjligheten att de skulle ha fel om något. Resultatet är idéer som är så fulla av logiska felslut att det är svårt att missa alla. Folk kan naturligtvis ha rätt av fel anledning. Men det gäller i så fall saker som är helt små i jämförelse.

Anonym sa...

Jag har tänkt lite på Fantomtidsteorin. Det kan vara ett skämt som tagits på allvar. Eller den kan ha framförts på allvar av folk som inte förstår absolut datering. Standardsättet att koordinera tideräkningar är att titta på astronomiska händelser. Det kan vara en solförmörkelse men det kan också vara planeternas ställning. Sedan räknar män ut när händelsen inträffat. Till det kommer dendrokronologi som används för att datera träbitar. Jag tror inte heller att radiometrisk datering har tillräckligt stora felmarginaler. Åtminstone inte under den tid som Fantomtidsteorin täcker.

Dessutom har idén kallats, för ”hopplöst eurocentrisk”. I Mellanöstern och Nordafrika, var det enorm skillnad, mellan 614 och 311. Det fanns säkert också stora skillnader, i andra delar av världen. Men det är mer än vad jag vet.

Anonym sa...

Okej, jag skrev fel. Det ska förstås vara 911. Poängen är att ett imperium som sträcker sig från Iran till Marocko inte kan skapas över en natt.

Anonym sa...


Absolut - kulturländer som Kina och Japan har ju sin egen historia med massor av händelser under dessa århundraden.

Man kan inte skoja bort hela Tang-dynastin, som ses som en gyllene ålder för dem.

Böcker om te, bara en sådan sak.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Chajing

Man kan bara tro på teorin om man är helt eurocentrisk.

/koroshiya

Anonym sa...

Så eurocentrisk att man förnekar Al-Andalus eller inte känner till det. Enligt engelskspråkiga Wikipedia erövrades det mesta av Iberiska halvön under den perioden. Något jag inte alls finner orimligt.

Anonym sa...

Tips på hur man skiljer konspirationsteorier från verkliga konspirationer:
https://bigthink.com/thinking/10-rules-conspiracy-theory-true-false/
Texten är tagen från en bok som även förklarar första världskrigets utbrott. Det var en konspiration bakom modet på Österrike-Ungerns tronföljarpar. Att det ledde till första världskrigets utbrott berodde på stormakternas hantering av det. En hantering som involverade omöjliga krav, missförstånd och grav självöverskattning.

Anonym sa...

En intressant diskussion i frågan finns här:
https://www.metabunk.org/threads/claim-ancient-cultures-inherited-structures-and-artefacts-from-pre-historic-lost-civilizations-with-advanced-manufacturing-capabilities.12240
Säg att en industriell civilisation funnits under Yngre Dryas. Varför skulle deras hela infrastruktur vara översvämmad av havet nu? Varför skulle enbart produkter av tekniken finnas över nuvarande havsnivå? Dessutom skulle deras luftföroreningar gå att spåra i iskärnor. Luftföroreningar från Romarriket och det samtida Kina har båda hittats i sådana. Då handlar det visserligen om förindustriella civilisationer. Så deras luftföroreningar kom från metallutvinning. Ändå var de tillräckligt stora för att spåras i iskärnor.