2022-09-30

För bra för att vara sant..?

När det gäller faktoider och andra felaktiga påståenden som cirkulerar finns det en standard-beskrivning som, om jag haft något att säga till om, folk skulle hade slutat upp med ögonaböj.

Hur uppstår då faktoider? Ofta hör man "om det är för bra för att vara sant är det nog inte sant". Det stämmer ibland, men oftast inte.

- Faktoidpodden: Introduktion, säsong 1

"Oftast inte": Visst finns det felaktiga påståenden som är "för bra för att vara sanna". Men de är långt färre än de som tvärtom är "för dåliga för att vara sanna". De som sprider dem tycker uppenbarligen att de är helt uppåt väggarna, och där det dessutom är anledningen till att de sprids. Jag tror inte att jag behöver lista exempel.

Och båda klasserna är långt mindre än den som helt dominerar när det gäller just faktoider, icke-fakta som inte snurrar runt några dagar eller kanske en hel vecka utan som är etablerade i det allmänna medvetandet, eller någon del därav, och som återkommer gång på gång. De flesta sådana är kuriosa som varken är särskilt "bra" eller "dåliga" utan varken eller. Som att en "björntjänst" är en bra tjänst, att tjurar blir aggressiva av rött, att Newton skulle fått idén till gravitationen när han fick ett äpple i huvudet, att Adolf Fredrik dog av en semla, att Edwin Aldrins avtryck på månytan skulle varit Neil Armstrongs allra första steg, att svarta hål har (mycket) starkare dragkraft än andra kroppar med samma massa osv osv.

Ingen skulle kalla dem "för bra för att vara sanna", inte heller "för dåliga". De bara är.


1 kommentar:

Anonym sa...

Du har helt rätt i att det är tokigt att säga att faktoider är för bra för att vara sanna. Möjligtvis kan de vara litet för bra historier för att vara sanna -fast det är väl mera Klintbergare än faktoider.

"För bra för att vara sant" är väl en bättre beskrivning av bedrägerier -i alla fall en vanlig typ av bedrägerier. I en bok jag läste (minns inte vilken) påstods det att detta var en regel i diplomatin formulerad av Katarina den stora, på franska, "la mariée est trop belle, on veut me tricher". Ifall ett erbjudandet avtal förefaller alltför generöst beror det på att den andra parten inte avser att hålla sin del av avtalet. Jag har dock inte hittat detta citat i någon av mina citatböcker eller i wikiquote.

Sensemaker