2019-09-01

Rebbas lid, Redberget

Karta från 1790

Idag är Redbergsplatsen en trafikplats som få icke-göteborgare bekymrar sig för. Men backen som leder upp till den är desto mer känd på grund av den idrottsförening som tagit dess namn: Redbergslid. Dessa namn kommer givetvis efter berget Redberget. Eller hur? Nja, det finns det olika idéer om.

På platsen fanns länge en betydligt intensivare krogverksamhet än idag. Det berodde på att den sedan gammalt var en långt viktigare trafikplats än den är idag. Här gick nämligen den danska trafiken mellan Bohuslän och Halland (namnet Danska vägen minner om denna än idag). En gästgivare på 1700-talet hette Anders Rebba. Han fick ge namn åt Rebbas lid, som senare omformades till Redbergslid. Denna uppgift går att hitta lite varstans.

Ortnamnen i Göteborgs och Bohus län (1925)

Å andra sidan har traktens landeri kallats Reberg tidigare än så. Etymologin står för något så tråkigt som "rid-", syftandes på den danska trafiken.

Det är inte omöjligt att båda uppgifterna på sätt och vis är sanna: Backen skulle kunna ha kallats "Rebbas lid" för att sedan justeras till det mycket närliggande "Redbergslid".

Inga kommentarer: