2019-09-03

King of Con

Billy Mitchell (t v) och Pac-Man

"Esport", dataspel som mer än en hobby, brukar involvera moderna spel, eller på sin höjd en gamling som Counter Strike från 1999. Men de är alla nykomlingar jämfört med de klassiska arkadspelen från 1980-talet: Pac-Man, Donkey Kong, Defender, Burger King, Asteroids och allt vad de heter. De har än idag sina entusiaster som spelar, tävlar och sätter rekord. Och de har även haft en stjärna: Billy Mitchell. Med betoning på "haft".

Mitchell blev känd utanför kretsarna efter dokumentärfilmen The King of Kong, som handlade om hur han och en konkurrent strävade efter världsrekordet i Donkey Kong. (Närmare bestämt får man se hur Mitchell vägrar att möta konkurrenten i en offentlig match, vilket särskilt i efterhand ser synnerligen misstänkt ut.)

Ett sätt att sätta giltiga spelrekord är att spela offentligt. Av praktiska skäl är det vanligare att filma spelandet och skicka in banden på de mest lyckade omgångarna. Ett av Mitchells filmade Donkey Kong-spel fångade expertisens uppmärksamhet. I Donkey Kong originalspel (t v) ritas spelplanens stegar osv upp i sidledes "svep". Men på filmen (t h) dyker alla stegarna upp samtidigt. Hur kom det sig?

De flesta som spelar gamla spel använder emulatorer. Om man tar den populära emulatorn MAME och spelar Donkey Kong så kan man se att spelplanen där inte ritas upp i "svep" utan att alla stegar osv dyker upp samtidig ...

Mitchell hade alltså använt en emulator när han slog rekordet. Men med en emulator har man ju kontroll över spelet på ett helt annat sätt än om man står med ett originalkabinett, även fusk som inte syns på en inspelning. Emulatorer är därför totalförbjudna i rekordsammanhang. Och det var därför Billy Mitchells samliga rekord, för alla spel, ströks i april 2018.

Redan 2015 hade programmet Regular Show med en fuskande dataspelare som påminde om Mitchell. Han försökte stämma tv-bolaget men nekades.

Inga kommentarer: