2019-09-20

Ankan om den svenska klimatkannibalen

Tredje september ska Magnus Söderlund, professor i företagsekonomi med inriktning på konsumentbeteende och verksam på Handelshögskolan, ha ett seminarium på Gastro summit i Stockholm. Söderlunds seminarium får en utmanande rubrik: "Kan du tänka dig att äta människokött?"
- Patrik Oksanen: Så spred sig lögnen om människoköttet och klimatet, Östersundsposten 20 september 2019

Det var varken första eller sista gången som ett seminarium fick en rubrik som stack ut. Men praktiskt taget alla sådana rubriker glöms bort och försvinner kort efter att deras resp seminarier avhållits. Den här rubriken skulle få ett eget liv. Efter bara en vecka hade den muterat till detta:
Svensk forskare föreslår kannibalism för att bekämpa global uppvärmning
- Rubrik på den ryska sajten rossaprimavera.nu, 10 september 2019

Hur gick det till? Förloppet finns kartlagt på mytknäckarsajten EU vs Disinfo: The Kremlin Über-Propagandist and the Beef against Liberalism. Eller se Oksanens återgivning och analys.

En aspekt som förtjänar att begrundas särskilt är att denna visklek hade så olika deltagare. Å ena sidan hittar vi etablerade ryska trollsajter, pålitliga rubrikvrängare som kan stöpa om vilken nyhetstorkenotis som helst till maskirovka och propaganda; där finns Samhällsnytt (fd Avpixlat, fd Politiskt Inkorrekt) och Fria Tider som åtminstone försöker att jobba likadant, om än med mindre resurser och talanger; där finns Breitbart, vars kannibal-tweet retweetades av the Donald; och där finns Falun Gong-sajten Epoch Times som ibland återger fakta, ibland inte. Där finns Aftonbladet och Nyheter 24 som sannerligen inte är lika illa, men som har en mycket lång erfarenhet av att ta lätt på sanningen. Och så finns där Sveriges Radio! Och TV 4, med vilka "det tar fart på riktigt" (Oksanen). För det är de sistnämnda som lanserar soundbites som "Människokött ett alternativ för att rädda klimatet".

Ryska och svenska troll hade nog kunnat komma fram till sina befängda artiklar även utan sådan hjälp. Men det är bestickande att ett jämförelsevis respektabelt mediahus som TV 4 hjälpt till att driva nyheten från verkligheten ut i en ding ding värld. Trots att Sveriges Radio och TV 4 har helt andra värdegrunder och motiv för sina vinklingar än Samhällsnytt, Breitbart och Sputnik så kan resultatet sammanfalla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag såg en artikel om det i Daily Mail. Den skulle ha kunnat ha haft sitt ursprung i det du skriver om. I så fall är det en artikel på ingenting, och det vore ju inte första gången i DM.

/Koroshiya

Anonym sa...

Jag såg intervjun med Magnus Söderlund på tv4 Efter fem. Den går även att hitta på Youtube. Om man lyssnar på vad som faktiskt sägs, så är det uppenbart att han om inte rakt av förespråkar, så åtminstone föreslår kannibalism som en del av ett "hållbart" samhälle. Och detta utan på något vis distansera sig, utan det var mer "i framtiden måste vi vända på varje sten för hållbarheten och klimatet".

Jag tror nog att de flesta av oss som såg intervjun tyckte att detta framstod som väldigt depraverat och smått skrämmande. Se på intervjun själv om du inte tror mig. Den finns som sagt på Youtube. Lyssna noga på vad han säger.

För övrigt, denne Patrik Oksanen, han verkar ju se ryssar i varenda buske. Han får ju denna galne generalen i Stanley Kubricks Dr Strangelove att framstå som ganska sansad.

Olof Å sa...

Apropå Falun Gong-media så hade NBC nyligen den här artikeln om deras stöd till Trump:

https://www.nbcnews.com/tech/tech-news/trump-qanon-impending-judgment-day-behind-facebook-fueled-rise-epoch-n1044121

Onekligen en säregen utveckling enligt devisen fiendens fiende är en vän.

Hexmaster sa...

...Oj!? *Den* var otippad.

Tack för tipset!