2019-04-16

Notre Dames otaliga förstörelser

I Paris florerar vandalismen framför våra ögon.
- Victor Hugo, Krig mot förstörarna/Guerre aux démolisseurs (1825)
Notre-Dame i Paris är otvivelaktigt alltjämt en majestätisk och storslagen byggnad. Men hur vacker den än har bevarats på sin ålderdom, är det svårt att låta bli att sucka och vredgas över de otaliga förstörelser som det vördnadsvärda minnesmärket har utsatts för av såväl tiden som människorna, utan respekt för Karl den store, som lade den första stenen, eller för Filip August, som lade den sista.
- Victor Hugo, Ringaren i Notre Dame (1831, sv. övers. 2002)

Om det är något som inte präglat gångna tider så är det ömmande för kulturarv. Otaliga monumentala byggnader, från Colosseum till Bohus fästning, har tidvis använts som stenbrott. Olika delar av Alhambra revs, byggdes om eller fick förfalla under sina kristna herrar. Egyptens otaliga monument har byggts, förfallit, byggts om och förstörts otaliga gånger. Även Notre Dame har fått sina smällar genom åren, den fram tills igår hårdaste under revolutionen. Sedan Napoleon omsider fimpat Culte de l'Être suprême och återinfört katolicismen var katedralen det kanske största av otaliga kyrkliga renoveringsobjekt, ett sånt där som kommer att kräva så mycket att man inte orkar tänka på det.

En som brann för katedralen (ursäkta) var Victor Hugo. När han började skriva Notre-Dame de Paris (originalets titel indikerar att katedralen var huvudpersonen) var en tanke att uppmärksamma folk på det sorgliga skick som den väldiga och en gång så ståtliga katedralen befann sig i. Det lär även förklara de utförliga miljöbeskrivningarna, som är väl långa och detaljerade även med Hugos mått. Så småningom gick det vägen – även om det knappast enbart berodde på boken så spelade den säkert en roll. Under en lång tid genomgick Notre Dame omfattande renovationer. Visserligen var flera av dem mer hårdhänta och moderna än vad man hade velat, men det är en annan sak.

Eller så här: Likt de absolut flesta äldre byggnadsverk omkring oss har Notre Dame gått igenom omgångar av vandalism, förfall och olyckor, ombyggnader och renoveringar. Nu är det dags igen.

Inga kommentarer: