2019-04-19

Miraklet med korset i Notre Dame

After all the aftermath and destruction of the Notre Dame fire, the altar and cross remained untouched. Please explain to me how you don't believe in God after seeing this.
- Twitter

Man kan fundera på vilken bisarr, för att inte säga helgalen, övernaturlig intelligens folk kan acceptera, som låter såväl katedraler som städer, länder och folk brinna, inklusive myriader symboler för varjehanda gudomligheter, men som sätter stopp vid ett kors på det här sättet.

Eller så kollar man med fysiken, och finner vid en enkel slagning att trä brinner vid ca 600° C, men guld smälter först vid drygt 1060° C. Även om vardagens fysik skiljer sig från laboratoriets så går det inte att förstöra guld bara genom att utsätta det för brinnande trä på håll. Och även om träkol ger betydligt mer värme, uppemot 1100° C, så funkar det ändå inte i ett öppet utrymme.

Man kan fråga sig hur många "mirakler" genom åren som haft så här enkla förklaringar.


1 kommentar:

Anonym sa...

Folk har ju sett Jesus i branden i Notre Dame :)

Genom tiderna har det funnits ett och annat brandmirakel. Alcuin skriver om hur jord - från platsen där Oswald stupade - lyckades förhindra en vägg från att brinna.

En man hade tagit med sig lite jord och övernattade i ett hus som började brinna. Det enda som inte brann upp var väggen där påsen med jord hängde.

Vissa mirakel är sannerligen måttligt imponerande. Ett av St. Cuthberts handlade om att det blev storm på ön där han bodde. Besökande munkar kunde inte komma därifrån. De hade nämligen inte tillagat en gås, som Cuthbert ville att de skulle göra. Efter en vecka bedarrade stormen, eftersom munkarna hade tagit sitt förnuft till fånga och kokat gåsen :D

/koroshiya