2019-04-28

Ghanor

I västafrika fanns en gång ett rike som kallades Wagadu. Härskarens titel var Ghana, varför det också kallades Ghanariket. Dess storhetstid inträffade från 800-talet till almoravidernas invasion på 1000-talet.

Långt senare blev den brittiska kolonin Guldkusten ett självständigt land. Det fick heta Ghana trots att man saknade geografisk, historisk eller etnologisk koppling till det medeltida riket. Hur tänkte man?

Ett förslag på förklaring hänger ihop med att att landet 1957 var en av de första afrikanska kolonierna som blev självständig. Den kunde ses som en symbol och föregångare för en mängd andra. Då var det inte helt långsökt att ta namnet efter en självständig nation i västafrika som man tyckte var passande inspiration.

Ghanas första president Nkrumah hade stora planer för den panafrikanska rörelsen, där hans eget land naturligtvis skulle få en ledande roll. I huvudstaden Accra finns det fortfarande flagnande monument från 1960-talet som minner om den panafrikanska tid, då det inte var något konstigt att ett land vid kusten tog namn efter ett medeltida rike i inlandet.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Verkar som om Mali och Mauretanien vore rätta arvtagare till namnet Ghana - Nordghana och Sydghana kanske?

Anonym sa...

Mali stämmer åtminstone delvis med det medeltida Maliriket. Så det landet har ett bättre namn.