2019-04-12

Magiska mobiler på Orust

Reducerad strålning men opåverkad täckning ... Orust kommun köpte magiska mobilskal för 476 kr styck, eller något billigare än priset på hemsidan.
Yes jaaaa jag är såå lycklig nu har det hänt ???? Den första kommunen som köper mobilskalen som reducerar ner strålningen med upp till 97% är inom ORUST kommun. ( Gäller EJ hela kommunen ) Det är en avdelning som fått mobilskal till sin arbetsmobil ?? Grattis alla anställda där! 
[...]
Det slutade brinna eller hetta i ansiktet
det slutade sticka i huden som om blodtrycket ökade.
En annan anställd vittnade om att det inte gjorde lika ont i hennes reumatiska händer
- Ansvarig på RP of Sweden är glad i öppen Facebookgrupp
Orust kommun har köpt in mobilskal som påstås reducera strålning med upp till 99 procent. Det för att två anställa upplevt problem med sina arbetstelefoner. Tack vare skalen ska personalen nu, enligt upphandlingschefen, må bättre. 
– Man har haft de här skalen i tre veckor och man tycker de fungerar bra. Man har upplevt att de har minskat strålningen, säger Gabriella Glimstedt, chef för upphandling på Orust kommun.
- Louise Olsson: Kommunen löste arbetsmiljöproblem med mobilskal, Lokaltidningen STO 11 april 2019 (artikeln är bättre än rubriken)

En intressant detalj är att företaget hänvisar till docent Olle Johansson, "som ska ha övervakat och utvärderat samtliga undersökningar och mätningar som gjorts på huruvida skalen fungerar". Lokaltidningen konstaterar att Johansson 2004 utnämndes till Årets förvillare av föreningen VoF, ett faktum som är lätt att hitta och som borde ha fått inköpare att åtminstone börja dra öronen åt sig. Om man nu tänker på att leta, vill säga.

Jag tror att idéer om elallergi, skadlig mobilstrålning och slikt har sin bästa tid bakom sig, att de sakta ersätts av nya, spännande förvillelser. Men även om de inte får lika mycket uppmärksamhet som förr så finns de fortfarande lite varstans. Och om folk alltid varit märkvärdigt tröga i reaktionen även på tokigheter som de känner till, så är det inte konstigt att de har ännu svårare för att haja till inför tokigheter de inte känner till. Även när det gäller något så uppenbart märkligt, om man tänker efter minsta lilla, som att mobiltelefoner som blockeras för strålning borde bli oanvändbara.
Kommunen har inte tagit del av någon forskning eller fått någon rekommendation om att skalen ska kunna hjälpa de två anställda. Telefonen är ett arbetsverktyg som de måste ha med sig och använda under dagen och eftersom de upplevt besvär köpte kommunen in skalen för att testa. Några andra alternativ har man ännu inte funderat på, enligt Gabriella Glimstedt.
– Jag vet inte hur man gjorde för att komma fram till detta. Jag har inte fått uppfattningen att man testat någon annan lösning.

1 kommentar:

Annika Rullgård sa...

För åtta år sedan fick Miljönämnden i Mora/Orsa Vetetenskap och Folkbildnings förvillarpris efter att i fem år drivit ett elöverkänslighetsärende. Ärendet hade genererat 150 diarieförda handlingar och handläggande tjänsteman hade under hela tiden enbart sökt stöd från Olle Johansson med flera troende, https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2011/

Men Orsa kommun lärde sig en läxa. För två år sedan fick skolchefen en begäran från några föräldrar om att ta bort det trådlösa nätverket i en av kommunens skolor. Skolchefen svarade att "frågor som rör huruvida trådlöst nätverk skulle kunna innebära fara för människor ... inte är en kommunal angelägenhet utan en fråga för strålskyddsmyndigheten. Som skolchef saknar jag alltså befogenhet att ta ställning till er begäran och hänvisar er till strålskyddsmyndogheten med era frågor och farhågor."

Sedan blev det tyst. Att frågor som rör strålning från till exempel mobiltelefoner är alltså inte en kommunal angelägenhet i någon kommun inklusive Orust.

Det är ett otyg när skattemedel används till rent lurendrejeri.