2019-04-29

Lördagsfråga 561: Inbördeskriget

  1. I skotska högländerna ligger Glenfiddich, "hjortdalen". Där finns ett stort destilleri som drivs av firma William Grant & Sons. Sedan 1886 har åtskilliga litrar producerats som blivit singelmalten Glenfiddich (som naturligtvis har en hjort som logga) eller hamnat i någon av Grants blandade märken.
  2. Amerikansk propaganda från WWII: Detalj från en genomskärning av en M4 Sherman. Hela bilden finns i artikeln Tank Busting - Blowing Up the Myth of the Mighty M4 Sherman, Military History Now 12 september 2017, som går igenom hur mycket sämre den senare så uppskrivna amerikanska stridsvagnen var än dess tyska motsvarigheter.
  3. Annons för Lees "Union-Alls" (ca 1920). Ordet overall fanns redan i engelskan; jag vet inte om union-all var ett försök av klädtillverkaren att få ett eget namn på det praktiska plagget.
  4. Stenvägg från Orkneys obeskrivligt fantastiska fornminne Skara Brae.
Grant och Sherman, Lee och "Stonewall" (Jackson): Fyra generaler på inbördeskrigets norra resp södra sida.

Ledtrådarna droppade in efterhand och det blev ovanligt knepigt att avgöra vem som kom närmast först. Men även om Joakim E först var lite fel ute så var det definitivt åt rätt håll. Jag ger nog guldmedaljen åt honom, tätt följd av Magistern.

Inga kommentarer: