2018-01-28

Boosta ditt immunförsvar?

"Boosta ditt immunförsvaret" måtte vara den s.k. hälsobranschens allra vanligaste slagord. Artikeln i tidningen Chef är helt typisk, och snäppet värre än genomsnittet eftersom den s.k. hälsoexperten är ayurvedisk coach. (Sedan Chef uppmärksammats på detta valde de att avsluta samarbetet, vilket givetvis hedrar dem.)

– Oftast är det inte fel på maten vi äter, utan hur vi tillagar den. När vi äter dålig mat slösar kroppen energi på att bryta ned den, energi som egentligen behöver användas till att stärka immunförsvaret, säger Thea Portefaix.
- Det här ska du äta för att få ett bättre immunförsvar, Metro 28 januari 2018

Få se vad Metro gör med sin Thea Portefaix? Visserligen utbildad i ämnet men som ändå lanserar märkliga idéer om "dålig mat", som verkar syfta på något större än hårdsmält mat. Även hon driver ett företag, med det föga förtroendeingivande namnet YogaNutrition.

För att vara så oerhört vanlig är det lustigt men ändå helt typiskt att artiklarna aldrig går in på vad som menas. Det beror på att allt snack om att "boosta immunförsvaret" är s.k. trams.
I have yet to see a quality clinical study that demonstrates that, in normal, not nutritionally- or otherwise-compromised people, that some intervention can lead to a meaningful increase in immune function and as a result have fewer infections. Maybe such a study exists. I can't find it. Send me the reference. I suppose the comment section will soon flood me with examples.
- Mark Crislip: Boost Your Immune System? Science-Based Medicine, 25 september 2009

Vilket kanske är lika bra ... För det finns en grupp av sjukdomar, flera av det otäckare slaget, som beror på att immunförsvaret fått ett spel och börjar angripa den kropp som den ska skydda. Sådana sjukdomar kan behandlas genom att man dämpar sitt immunsystem.
De läkemedel som används vid SLE har en dämpande effekt på immunförsvaret eller minskar inflammationen.
- 1177: Läkemedel vid SLE

Här är förresten ayurveda-coachens fem tips. Flera av dem är utmärkta och bra för det allmänna hälsoläget. Om de har några specifika positiva effekter på immunförsvaret är en annan sak.

1) Ha tydliga rutiner – "Gå upp ungefär vid samma tid och gå och lägg dig vid ungefär samma tid varje dag och inte senare än kl 23." Inte mycket att orda om?

2) Fyll på med vätska
Drick rikligt med kokt varmt vatten under dagen, observera: blanda inte med kranvatten utan låt svalna. Det hjälper till att hålla cirkulationen igång och rensar ut slagg.
Detta är struntprat. Att man ska dricka stup i kvarten är en förment hälsogrej som vad jag förstår hade sin höjdpunkt för några decennier sedan. Det enda som händer är att du kissar oftare. Vilket "slagg" som avses är, liksom när man pratar om detox-tramset, okänt. Likaså varför man ska koka vattnet, svenskt kommunalt dricksvatten håller mycket hög kvalité och behöver bara kokas när något gått snett.

3) Aktivera dig – absolut.

4) Ät regelbundet – jag gissar att det varierar en hel del men är du känslig för sånt så ... Men läser man själva texten blir det genast konstigare:
Ät endast tre gånger om dagen och då så vällagat och fräscht du kan. Om du vill stärka ditt immunförsvar ser du till att undvika rester. Välj mat som är ren och utan tillsatser så långt möjligt.
Är "ren" = "utan tillsatser"? Och vad är det för fel på rester? Vill man "boosta sitt immunförsvar" ska man väl äta ur papperskorgar?

5) Boosta dig vid behov
Behöver du boosta dig, ta en ingefärs-shot; hacka en matsked färsk inge-fära, pressa lite citron och salt, tugga och drick rikligt med kokt vatten till.
Många kryddor har biologiska effekter, vilket om inte annat yttrar sig i att många av de vanligaste är giftiga i för stora mängder. Jag vet inte om det har någon effekt på immunförsvaret. Den hjälper definitivt inte den som lider av uppemot 70 graders feber.


Hon drog åtminstone inte till med någon av de tokigheter som det finns flera av i den ganska gamla ohälsoläran ayurveda:
Yes, vomiting has been claimed to prevent anorexia!
- RationalWiki: Ayurvedic medicine

7 kommentarer:

Tricky sa...

Mer än en fjärdedel av all mat slängs i Sverige. Ayurveda-coachen tycker alltså det är en bra idé att öka den siffran genom att inte äta rester?

Anonym sa...

"För att vara så oerhört vanlig är det lustigt men ändå helt typiskt att artiklarna aldrig går in på vad som menas. Det beror på att allt snack om att "boosta immunförsvaret" är s.k. trams."

Jepp, bästa sättet att bemöta den här sortens dumheter är att läsa på en sida om immunförsvaret (wikipedia, vanlig uppslagbok, lärobok). Fråga sedan vilken del av immunförsvaret det egentligen är som förbättras, det specifika, det generellla eller det passiva. Kom med några följdfrågor typ: "Ifall det förbättrar det generella immunförsvaret innebär det att makrofagerna blir fler eller att makrofagernas arbete på något sätt underlättas?"

Sensemaker

Anonym sa...

Fast ayurveda är riktigt bra! Utan ayurveda hade jag inte reggat mig på VoF's forum.

http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=38&t=10302&hilit=+v%C3%A4rldens#p312635

MVH

Hans

Anonym sa...

Att koka vattnet man ska dricka är i regel överflödigt i Sverige. Det har inget med imunförsvaret att göra.

Karl sa...

Även vid infektioner, som influensa, är det ofta till stor del immunförsvarets reaktioner som ger upphov till symptom. Men idén att "boostad" immunreaktion alltid är gynnsamt vid infektioner återspeglas i diskussioner om sådant som könsskillnader i influensa (skrev själv litet om detta efter att det uppmärksammats i media nu kring jul).

CRConrad sa...

OK, ska försöka komma ihåg att gå upp före kl 23...

(Om man tar i lite så kan man läsa meningen som att klockslaget syftar tillbaka på tidpunkterna både för uppstigandet och sänggåendet.)

Anonym sa...

"När vi äter dålig mat slösar kroppen energi på att bryta ned den, energi som egentligen behöver användas till att stärka immunförsvaret" - brukar inte de flesta s.k. hälsokurer numera gå ut på att man ska få i sig så lite energi som möjligt? (Minns ni när selleri var bäst för den innehöll mindre kalorier än det gick åt att tugga den?) Hur som helst lär det ju inte va så svårt för genomsnittssvensken att komma över den extra energi som krävs för att hålla immunförsvaret igång även om man kokar maten på fel sätt...