2018-01-22

Lördagsfråga 498: Kodnamn Pyttemjuk

  1. Janus-staty i Ferrara.
  2. Den fantastiska staden Mystras var på medeltiden huvudstad i en bysantinsk provins. I början av 1800-talet övergavs den till förmån för det återuppbyggda Sparta i närheten. Tidvis lär den ha tagits för antikens Sparta.
  3. Full Metal Jacket: T.h. Peter Edmund som Pvt Brown, kallad Snowball.
  4. Willis (f.d. Sears) Tower var med sina 527 m länge världens högsta byggnad. Än idag är den Chicagos högsta byggnad och mesta landmärke. Och John Hancock Center på bilden har också sin historia. [Tack Joakim E!]
Janus, Sparta, Snowball och Chicago är av en händelse kodnamnen för Microsoft Windows 3.1, Windows for Workgroups 3.1, Windows for Workgroups 3.11 samt Windows 95. Den kluringen knäckte, till slut, Mattias.

2 kommentarer:

Joakim E sa...

1. Bra tema (igen). Man tycker att det skulle ha varit lättgooglat men förvånansvärt lite så faktiskt. Inte en chans på Janus+Sparta och Janus+Chicago, med alla tre går det men utan några överväldigande resultat.
2. Bra jobbat av Mattias, både med lösningen och med kryptiken (den bästa sorten: helt uppenbart när man vet vad det syftar på och i princip oknäckbart före dess).
3. Lösningar som "januari" och "de fyra första månaderna" hade jag övergett efter väldigt korta undersökningar för att de kändes för enkla med tanke på första bilden. Men så kommer Tomas med sitt förslag och jag googlar lite till. Och då visar det sig att det i FMJ fanns en mycket stor men helt bortklippt roll vid namn Captain January. Visste du det, Peter? I så fall var det en av de rödaste sillar du någonsin lagt ut!
4. Påverkar inte gåtan eller dess lösning, men texten om Willis Tower här känns irrelevant. Det syns ju inte på bilden (där John Hancock Center är den högsta byggnaden – jag hade för övrigt också noterat att John Hancock var född i januari, men den ledtråden hade varit alldeles för långsökt).

Hexmaster sa...

1. Varsego!
2. Det är ett privilegium att tota ihop lördagsfrågor åt så duktiga knäckare.
3. KN January kände jag inte till! En del rödingar gör sig själva; ibland bättre än om man försökt tänka ut dem.
4. Ha! Jag var så inne på Sears att jag tog miste. Tack.