2018-01-26

Blodådror jorden runt

Den sammanlagda längden av alla dina blodkärl motsvarar hur många varv runt jorden? Här är fyra förslag. Beläggen är hämtade på måfå, samtliga går att hitta i fler källor.

1
Din kropp har 4-6 liter blod, som cirkulerar runt din kropp tre gånger i minuten. Och med tanke på att den sammanlagda längden av dina blodkärl är 4000 mil - och skulle räcka ett varv runt jorden, gör hjärtat en hjälteinsats dygnet runt, året om.
- 10 saker du inte visste om människokroppen, Expressens bilaga Hälsoliv

2
Om man la ihop en människas alla blodkärl efter varandra i en lång rad skulle de räcka två varv runt jorden.
- Bloggen Kroppsfakta: Blodomloppet, 29 september 20090

2,5
Om blodkärlen från en enda vuxen person skulle läggas i rad efter varandra, skulle de sträcka sig omkring 10.000 mil och skulle nå två och ett halvt varv runt jorden!
- Jehovas Vittnen: Blodomloppet — ett underverk [jag vet vad ni tänker men såna här uppgifter brukar de inte slarva med]

4
Om man lägger alla blodkärlen i kroppen hos en vuxen person efter varandra, både vener, artärer och kapillärer, utgör de totalt 160 000 kilometer. Det motsvarar fyra varv runt jorden, och vi är beroende av dem alla tillsammans.
- k2vitamin.se: Ge blodet fritt flyt i kroppens eget transportnät

+4
Omkring 150 000 km blodkärl - fyra varv runt jorden - slingrar sig runt i hjärnan och når ut till alla hjärnceller.
- Johan Renström: Fyra vägar till bättre hjärnhälsa, Hjärnfysikpodden, Runner's World

När man hittar sån här variation är det ofta upplysande att gå till engelska källor. Där nämns ofta uppgiften 60 000 miles = 100 000 km = 2,5 jordvarv, eller avrundat 2. Man kan även hitta uppgiften 100 000 miles = 4 jordvarv, vilket naturligtvis ligger bakom förslaget om 4 jordvarv bara i hjärnan. Och givetvis går det även att hitta uppgiften 60 000 km = 1,5 jordvarv; jag misstänker att 1,5 är mer otacksam än 2,5 och därför blivit avrundad till ettan ovan.

Jag har hittills inte hittat belägg för 3 varv runt jorden. Det betyder säkert något.

Hur långa är då våra blodådror egentligen? Det vet jag inte. Jag vet inte hur man kommit fram till några uppskattningar i vare sig kilometer eller miles, hur mycket det varierar från person till person, eller något annat beträffande det medicinska. Men frågan går som synes att analysera även om man så inte kan skilja på en artär och en ven.

Idén till denna bloggpost flimrade förbi på Twitter tror jag. Har inte hittat inlägget och vet inte om personen ifråga fick någon vettig återkoppling.

2 kommentarer:

Anonym sa...

https://skeptics.stackexchange.com/questions/15582/are-there-60-000-miles-of-blood-vessels-in-the-human-body

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Intressant, tack!