2018-01-14

MONA som gick på en MINA

I september 1960 hölls val till riksdagens andra kammare. På Sveriges Radio beslöt man att förhöja upplevelsen med hjälp av den moderna tekniken. Två "matematikmaskiner" anlitades, den andra var backup ifall den första skulle haverera. De kom från företaget Facit vilket inte fick antydas någonstans på grund av reklamförbudet. Istället kallade man dem för Mona och Mina, säkert någon ansträngd förkortning av Matematikmaskin. Tanken var att sedan vallokalerna stängt kl 20 skulle datorerna, om vi kallar dem det, utifrån inkomna uppgifter från små och snabbräknade valkretsar ta fram prognoser för hela riket. Dessa skulle sedan rapporteras och diskuteras i direktsänd television, och även kunna komma med i tidningarna morgonen därpå. Det som idag är rutin sedan länge. Men första gången man försökte sig på det hela så gick det mindre bra.

När Mona började leverera sina prognoser stod det klart att Sveriges Kommunistiska Parti skulle göra ett bra val. Ett alldeles oerhört bra val, till och med: Deras fem mandat i andra kammaren skulle öka till uppemot 20! Kunde det vara sant? Man gick till Mina för att kontrollräkna, och fick beskedet att kommunisterna skulle få 24 mandat!
Vi satte igång att köra och vid niotiden fick vi höra att på TV hade man kommit fram till att kommunisterna skulle få 30 procent av rösterna och då insåg de kunniga valanalytikerna att det där inte var möjligt, så man stängde av datorn.
- Per Olof Persson

Programmet hade missat att ta hänsyn till att Norrland är rödare än resten av landet. Eftersom SKP inte funnits med i testkörningarna hade felet inte upptäckts. Facit i valet blev en modest ökning med 1,1 % men oförändrade fem mandat. Och tidningarna, särskilt de som hetsat upp sig över de tänkta kommunistiska framgångarna, gottade sig åt händelsen med rubriker som "MONA som gick på en MINA".

2 kommentarer:

Kurt sa...

I valet till riksdagens andra kammare 1960 så gick SKP fram med 1.1%, men fick inga fler mandat utan stod kvar på 5 mandat

Hexmaster sa...

Stämmer bra, har korrigerat. Tack.