2018-01-03

Skolskjutning och Bröderna Cartwright 1961

Vid en skoldans på Kungälvs läroverk den 4 mars 1961 skjuter den lindrigt nyktre 17-årige Ove Andersson ihjäl en person och skadar ytterligare sex.
För personundersökarna berättar han om sitt intresse för cowboyfilmer:
"Hjältarna var alltid så tuffa. Jag tyckte det var kul med slagsmål i filmerna. Jag tänkte bara på att hjälten skulle klara sig och funderade inte mycket på de andra eller hur det gick med dem."
"Det måste ha varit någon inre känsla hos mig att vilja uppträda som en filmhjälte som fick mig att göra det här."
"Mitt intresse för cowboyliv är nog i största laget", sa Lasse den gången.
- Anna-Maria Hagerfors, Förlät sonens mördare, Dagens Nyheter den 19 februari 1995 [Ove var då fortfarande i livet och kallas Lasse i artikeln]

Ove må ha varit en stamkund på biografen (även biovaktmästaren intervjuas) och sett västernfilmerna om och om igen. Men vid den här tiden finns det en (1) annan kanal för sådant: Televisionen. I synnerhet Bröderna Cartwright, som började sändas i Sverige redan första produktionsåret 1959, hade gjort ett stort intryck på folksjälen. När man tänkte på cowboys, tänkte man på grabbarna på Ponderosa. Enligt den logiken berodde dödsskjutningen i Kungälv på Bröderna Cartwright.
Cowboyintresset, svagheten för Vilda Västern: Kan det intresset bli så djupt och kan den självtagna rollen som en av bröderna Cartwrights like bli så inlärd att man där någonstans kan hitta en förklaring till att ynglingen handlade som han gjorde på lördagskvällen, drog sin pistol från hölstret vid sidan och förvandlade en ordningsfylld skoldans till platsen för ett skräckfyllt drama.
- DN den 6 mars 1961

Det blev också en debatt i tidningar, radio och givetvis tv, där man på fullt allvar diskuterade huruvida den tämligen snälla och familjevänliga serien kunde förvandla en "stillsam grabb" till "skjutgalen desperado", för att åter citera DN.

Så småningom avfördes, så att säga, Bröderna Cartwright från utredningen. Vilket inte hindrat att idén lever kvar, muterad till en grov osanning. För så tokig var inte Ove att han påstod att bröderna Cartwright gjort honom till en "skjutgalen desperado".
Den 4 mars 1961 gick en sjuttonåring till attack med en pistol på en skoldans i Kungälv. Den gången skadades sju [stämmer inte heller] och en avled. Gärningsmannen överlämnade sig själv till polisen morgonen därpå och hävdade då att han varit påverkad av våldet i cowboyserien ”Bröderna Cartwright”.
- Ann Heberlein: Att möta ondskan, Sydsvenskan 22 oktober 2015

1 kommentar:

Anonym sa...

Folk skyller visst på vad som helst bara för att slippa inse det uppenbara: att det var alkoholberusningen som möjliggjorde mordet.

Sensemaker