2017-06-23

Sankt Hans afton

Kanslan av en vanlig kulen valborg, men det som firas är sankthansaften den 23 juni. Bilden tagen utanför Frederikshavn, så Sverige ligger strax bortom horisonten.

När på året föddes Jesus? Hur fel är det att ha juldagen den 25 december? Frågan har diskuterats åtskilligt, och konsensus är att händelsen knappast inträffade i slutet av december. Mindre känt är att denna debatt även påverkar midsommarfirandet. Inte i någon större mån, men ändå.

För idag den 23 juni firas här och var sankthansaften (även danskarna är begivna på att fira aftonen före den egentliga dagen). Hans är Johannes Döparen, och firandet är det lilla som återstår av ett försök att lansera en somrig pendang till julfirandet. För enligt Lukasevangeliet så kungjorde samma ängel, som berättade för Maria att hon var på det viset, att hennes släkting Elisabet var havande i sjätte månaden. Det är därför Johannes födelse firas ett halvår före Jesu födelse, och det är därför Hansafton i juni är lika ohistorisk som att Kristmässa i december
As to the date of the birth of John the Baptist, nothing can be said with certainty. The Gospel suggests that the Precursor was born about six months before Christ; but the year of Christ's nativity has not so far been ascertained. Nor is there anything certain about the season of Christ's birth, for it is well known that the assignment of the feast of Christmas to the twenty-fifth of December is not grounded on historical evidence, but is possibly suggested by merely astronomical considerations, also, perhaps, inferred from astronomico-theological reasonings.
- Catholic Encyclopedia: St. John the Baptist

Inga kommentarer: