2016-06-25

Lördagsfråga 4185 kommentarer:

-= Steamboat Willie =- sa...

Kan det handla om propaganda och potemkinkulisser?


Vad jag kan se så är det bilder från fyra filmer som var - minst sagt - yviga med verkligheten. Mer än vanligt... och ganska flaggviftande är de också.

Hexmaster sa...

Vackert så! Detaljer?

-= Steamboat Willie =- sa...

Nu har jag ju inget vidare minne för detaljer och så, men bild två är ju Pansarkryssaren Potemkin, namne med Potemkinkulisserna och ett enastående propagandaverk i det att den inte har mycket med verkligheten att göra och skönmålar bolsjevikerna. Den tredje bilden är väl om jag inte minns fel ifrån Henry V från 1944. Förutom de historiskt felaktiga sättet att bestiga en häst (även de tyngsta rustningarna vägde sällan mer än 40 kg, då behöver man ingen kran för att bestiga en häst) så var den ett ganska typiskt krigsdrama för att stärka hemmamoralen i krigstid. Den är väl till och med dedicerad till Royal Commandos. Den fjärde bilden kommer jag inte ihåg vad filmen heter, men polska ulaner som stormar tyska stridsvagnar har jag för mig var en stor del av att visa tyska arméns överlägsenhet (och kanske polackernas tapperhet).

Den första filmen är jag lite osäker på, men det borde vara "imitation game" från 2014. Det finns många lager med propaganda där i handlingen, då den utspelar sig i det hemligaste hemliga under andra världskriget, om man så vill, och den har kritiserats för att tumma lite på historien den också. Det skulle ju annars kunna vara Benedict Cumberbatch själv som avses, då han spelade huvudrollen i "The Fifth Estate" som kritiserats för att vara en ren propagandafilm för Julian Assange.

Men, men... jag har säkert helt fel.

AH sa...

Själv kände jag lätt igen de två första filmerna. Första är som sagt var "Imitation Game". Vad gäller Potemkinkulissen gissar jag det handlar om att de dolde för tyskarna att de knäckt Enigma, så att tyskarna trodde deras läge var betydligt bättre än det var.

Den tredje lyckades jag också efter ett tag få till Henrik V, men kunde aldrig lista ut den fjärde. Tänkte ett tag att det kanske handlade om primtal, men det kändes lite för långsökt för att lägga en gissning. Detta byggde till stor del på att det var Eisenstein som regisserade "Pansarkryssaren Potemkin" och det finns en typ av primtal som kallas Eisensteinprimtal. I övrigt kunde jag bara hitta två väldigt långsökta kopplingar till primtal. Turing var väldigt fascinerad av primtal och verkar ha lagt en del jobb på dessa. Vad gäller Henrik V så är ju 5 ett primtal.

En intressant detalj i övrigt är att det påstås på sina håll att Henrik V var inspirerad av Eisensteins film "Storm över Ryssland" ("Alexander Nevsky" på engelska).

Tricky sa...

Fjärde bilden är från filmen Lotna, här ett klipp som visar den aktuella scenen: https://www.youtube.com/watch?v=jd9hLbvGrWI
Stillbilden återfinns 3:46 in klippet. Hexmaster själv har skrivit om detta: "Ibland förklaras polackernas beteende med att de skulle ha trott att tyskarnas stridsvagnar var repliker i trä och papper". ( http://www.faktoider.nu/polska_kavalleriet.html )
Så ja, kulisser handlar det nog om.