2016-04-13

Semir och de bosniska stenkloten

Ibland har även slaskmurvlarna lite mer otur än vanligt. Som när Aftonbladet rewritade (= gav en kopierad text en lätt justering så den inte ser uppenbart kopierad ut) en artikel från Telegraph.
This round rock could be the oldest stone sphere made by human hands, says Bosnian archaeologist Semir Osmanagic. [...] According to his fellow researcher Dr. Sam Osmanagich, the region used to have many more of the spheres well into the 20th century. Many were apparently destroyed in the 1970s due to rumours there was gold hidden in the middle of them.
- Mysterious giant sphere unearthed in forest divides opinion, The Telegraph, 11 april 2016

Felet ovan kopierades i Aftonbladet. För Semir Osmanagić och Sam Osmanagich är samma person; han amerikaniserade sitt namn en smula när han flyttade till USA.

Osmanagić tituleras "arkeolog" i Telegraph och händelsevis även i Aftonbladet. I den senare klargör man att han inte har "någon formell arkeologisk utbildning". Jag vet inte om arkeolog är en skyddad titel i stil med läkare eller polis, men att S. O. saknar formell arkeologisk utbildning är en petitess jämfört med att han är komplett vrickad. Han är vår tids von Däniken (alla känner väl till den gamle token?), men mer förtjust i att gräva själv och med en del ännu flummigare idéer (jomen). Här är ett kort utdrag om hur S. O. inledde sin karriär som professionell knasboll:
Som en modern Indiana Jones (hatten är alltid med) åkte han runt till Anderna, Kina, Egypten med flera ställen, men framför allt till mayaindianernas land på Yucatánhalvön. Resultatet blev två böcker, Alternativna povijest (2003) och The World of the Maya (2005). Båda finns även på nätet (www.alternativnahistorija.com). 
När man botaniserar bland de många och långa texterna finner man en rik, mångfasetterad och obeskrivligt förvirrad världsuppfattning. Här beskrivs Atlantis, Mu och Lemurien, gigantiska undervattensstäder, mystiska jättepyramider i Kina som uppfördes av utomjordingar som i vissa fall finns begravda inuti dem, mystiska pyramider i Peru, mystiska pyramider mest överallt, Påsköns mysterier, utanför-kroppen-upplevelser, sädescirklar, Nostradamus, mordet på Kennedy, civilisationens uppkomst (inte den vanliga censurerade versionen utan den ofiltrerade sanningen), det kraschade tefatet i Roswell, vad som egentligen hände med ”förolyckade” Mars-sonder, den underjordiska bas i Antarktis dit Hitler flydde, projektet Stargate , flygplatsen i Denver med alla dess frimurarsymboler ...
Och så har vi den stora konspirationen. Den som går ut på att världen egentligen styrs av frimurarna, Illuminati, Bilderberg, Skull & Bones och Malteserorden med flera. Några sanna makthavare som nämns vid namn är Henry Kissinger och familjer som Rothschild och Rockefeller.
- Peter Olausson, Blindspår (Leopard 2012)
Eliten har kunskaperna och pengarna. De flesta hålls okunniga genom att förvägras tillgång till hemliga kunskaper och makten. Äkta demokrati ("folkstyre") får vänta ännu ett tag. Tills dess, låt oss ta en titt bakom kulisserna och träffa några av de som styr vår planet.
- Semir Osmanagić, Alternativna Historija III: Piramida moci na Planeti ("Planetens maktpyramid")

Vad har då den tidning att säga om en person som de inte ens vet vad han heter?
Redan 2005 skapade den bosniske arkeologen Semir Osmanagic rubriker, när han hävdade att ett kluster av kullar i utkanten av Visoko nära Sarajevo i själva verket utgjorde platsen för antika pyramider kopplade till underjordiska tunnlar [...] Åsikterna går dock isär påståendena om pyramider [detta är vad AB faktiskt skriver] har väckt starka reaktioner bland professionella arkeologer.
- Mystiskt stenklot sägs vara bevis för förlorad civilisation, Aftonbladet 11 april 2016

"Pyramiderna" är inte byggnadsverk utan berg. Om detta har många skrivit, några av dem citeras på bloggposten Den galne bosniern på Linnéuniversitetet (jomen, han blev ditbjuden, på riktigt!).
Nu är Osmanagic – som kallats "Bosniens Indiana Jones" efter den fiktive arkeologen med samma namn ["med samma namn"..? detta är vad AB faktiskt skriver] – tillbaka med ett nytt påstående. Nyligen hittades nämligen ett stenklot i skogen utanför staden Zavidovići i mellersta Bosnien.
- Ibid.

Jag vet inte hur nyupptäckt just detta klot verkligen är. Men trakten har länge varit känd för sina många och påfallande sfäriska stenklot.

De utgör rentav en turistattraktion: Centar Kamenih Kugli Bosne I Hercegovina, "Centrum för stenklot i Bosnien och Hercegovina", med hemsidan www.kamenekugle.com.


En poäng med centret är att skydda de fina kloten. Många av dem har förstörts eftersom man trodde att de innehöll guld. Det låter som vidskepelse av det gamla slaget, just en sådan sak som folk kunde få för sig på ingen annan grund än att stenarna ser ovanliga ut. Där är vi inte idag minsann! Idag får folk för sig att stenarna är kvarlevor av en utdöd civilisation på ingen annan grund än att de ser ovanliga ut.

Jo, en sak till: Stenkloten är naturliga. En geolog, med formell geologisk utbildning, citerad i Telegraph förmodar att kloten vid Zavidovići är så kallade konkretioner.

Wikipedia: Concretion

2 kommentarer:

Swedishsax sa...

Vår tids von Däniken heter väl fortfarande von Däniken?
Tok? Javisst. Gammal? Förvisso. Men ännu inte död, utan han är fortfarande igång och försörjer sig fortfarande som gödselspridare, låt vara med mindre genomslag än han hade på 70-talet.

Hexmaster sa...

Ha ha, jodå. Men hans namn syns så sällan numer, annat än i historiska översikter av pseudovetenskap och förvillelser, att jag ser honom som en passé figur. Hans nisch har väl främst övertagits av Giorgio A. Tsoukalos.