2016-04-18

Lördagsfråga 408: Trafalgar Square

  1. -
  2. En ung blivande Georg IV av Storbritannien.
  3. General Sir Charles James Napier. Mest känd för ett fint men oriktigt tillskrivet citat. Sedan hans trupper erövrat provinsen Sindh ska han ha skickat ett telegram med det enda ordet Peccavi, latin för "jag har syndat", "I have sinned/Sindh". Tyvärr är historien påhittad.
  4. Major General Sir Henry Havelock gjorde också insatser i Indien. Hans sista seger ledde till en ström av utmärkelser varav flera anlände efter att han avlidit i dysenteri.
De tre herrarna står alla statyer kring Trafalgar Square (annars mest känd för Nelson i mitten). De restes i början av 1840-talet då torget byggdes om rejält. Sockeln i det nordvästra hörnet fick inte någon staty vid det tillfället pga pengar, och när man lite längre fram började få råd så kunde man inte bestämma sig för vem som skulle få den äran. Det gick snabbt troll i frågan och "den fjärde sockeln" fick aldrig någon staty.

Efter mycket långt om länge löste man det hela på ett mycket bättre sätt än ännu en gubbe i brons: Sockeln får ett nytt konstverk då och då. Som ett offentligt galleri, mycket litet men med bästa läge. (Ingen av konstnärerna vars verk visas här är svensk så BUS går inte miste om något.)

Wikipedia: Fourth Plinth, Trafalgar Square

Vad skulle jag säga ... Jo, Pölsa Dum prickade in the fourth plinth på betydligt kortare tid än 150 år.

Inga kommentarer: