2016-04-27

Paintball dans la belle époque

Paintball uppfanns på 1980-talet. För den som inte känner till sporten så skjuter man på varann med färgkulor, enkelt uttryckt. Vad som är mindre känt är att man utövade något liknande för över hundra år sedan. Idén kom från Frankrike: Man använde vaxkulor för att träffa vänner.

"En av de märkligare tävlingarna under de olympiska spelen är dueller med vaxkulor. Kombatanterna är lika väl skyddade som tyska student-duellanter [denna liknelse får utredas], och till och med revolvern [om det nu är en revolver] har en ordentlig skyddsplåt. Hjälmen har ett glasfönster." – Texten till bilden från de olympiska sommarspelen i London 1908. Duellerna ingick dock (tyvärr) inte i de officiella tävlingarna utan var ett sidoarrangemang. Det delades därför inte ut några medaljer.

Jag vet inte hur länge folk tyckte att vaxdueller var roligt. Även i belägget från USA 1912 är det som synes frågan om en uppvisning, inte en tävling.

Så här kunde vapnen och ammunitionen se ut. Notera att man inte laddade med krut utan bara tändhattar, som tydligen gav tillräcklig kraft.

Idag kallas skjuttygen för övrigt markörer. Jag har förstått att många av dagens utövare ogillar de oundvikliga militära associationerna och därför undviker såväl krigiska termer som kamouflagemönstrade kläder, militäraktiga kängor och så vidare.

Wikipedia: Wax bullets

Bild 1 och 4 hittade jag i Cyriaque Lamars fina artikel In 1909, you could fake-murder your friends in a wax bullet duel, Gizmodo.com 18 juli 2012.

Slutligen ett tipstack till Joakim E som tipsade om denna fina gamla sport i bloggposten Skolskjutning (vari det ordets äldre och långt mycket trevligare historia utreddes).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag förstått saken rätt så brukade man använda tekniken redan innan de började spela med den för att skjuta färgkulor på nötkreatur när de valdes ut för olika anledningar, som t.ex. slakt och avel, då det kunde ske på avstånd utan att skada djuren. Därav benämningen "markör".

Anonym sa...

Jag gissar att att det är mensurfäktning som skribenten avser med "student-duellanter".
Liknelsen haltar dock lite, eftersom man i den sporten strävade efter "coola" ärr i ansiktet, och därför skyddade ögonen och kroppen grundligt, men lämnade just ansiktet oskyddat.
/P