2016-04-10

8 538 315 stupade i WWI

När jag först hörde talas om det ville jag inte tro det. Men uppgiften förekommer inte bara på nätet utan även här i självaste Nationalencyklopedin: I första världskriget dog prick 8 538 315 soldater.

Är det sant? Kanske det. Men det är fullständigt glasklart att vi aldrig någonsin kommer att få en så exakt uppgift.

Eftersom det udda talet är såpass vanligt så förutsätter jag att det summerats utifrån samma delmängder. Flera av dem är avrundade vilket dock inte innebär att de är särskilt mycket pålitligare. I synnerhet den ryska dras med mycket stora osäkerheter; vi kan vara tämligen säkra på att den utgör den tyngsta posten i den dystra räkenskapen, men att ens pricka rätt hundratusental låter sig helt enkelt inte göras eftersom den dokumentationen har så många och stora luckor. Och vad ska man säga om de icke avrundade siffrorna? Att skilja på döda och saknade är inte ens teoretiskt möjligt, inte heller att undvika dubbelräkningar (som när 1 dokumenterat stupad hittas som 1 namnlöst lik på slagfältet och därmed blir 2).

I det fria uppslagsverket på nätet hittar man en långt ärligare uppgift (här militära och civila summerade) i en artikel som enbart handlar om hur man räknat ut den.
The total number of military and civilian casualties in World War I was more than 38 million: there were over 17 million deaths and 20 million wounded, ranking it among the deadliest conflicts in human history.
- Wikipedia: World War I casualties

2 kommentarer:

Anonym sa...

Föreställde sig skribenten och redaktören att exakt 1700 000 ryssar och exakt 1200 000 medborgare i Österrike-Ungern dog?

Sabla klantigt av Nationalencyclopedin tycker jag. Det där med gällande siffror fick jag lära mig i slutet av högstadiet och blev sedan hårddrillad med det hela gymnasiet. Fel antal gällande siffror i svaret betydde fel svar (man kunde komma undan med en siffra för mycket eller för litet ibland) och poängavdrag.

Sensemaker

Anonym sa...

Skit in, skit ut!