2016-04-20

Sabatier och andra knivar

Knivtillverkning i Thiers
– Man kan känna med bara handen att det skiljer ganska mycket i skärpa mellan knivarna. Porsche och Mac är jättevassa medan Sabatier och Ikea är klart slöare, säger Magnus Palm, testledare på SP.
- Lyxkniv tappar skärpan snabbt, Testfakta 11 mars 2011

Även den som inte är allra mest hemma i köket kan ha hört talas om Sabatierknivar. Då kan det komma som en överraskning att Sabatier inte är en tillverkare eller ens ett varumärke.
Sabatierknivar är kända för sin kvalitet och sin långa historia. Många kanske tror att Sabatier är en enda tillverkare men faktum är att det egentligen handlar om flera olika knivtillverkare från den lilla orten Thiers i Frankrike. Där var det två olika familjer med samma namn, Sabatier, som startade två olika knivfabriker. Efter det har flera olika Sabatiertillverkare uppkommit.
- Bagaren och Kocken om märket Sabatier Trompette

Det var i början av 1800-talet som familjerna Sabatier från Moutier respektive Bellevue, delar av den lilla (11 000 invånare 2013) orten Thiers, Puy-de-Dôme, drog igång sina verksamheter; vem som var allra först har det bråkats om. Tydligen var båda såpass duktiga att deras varor utmärkte sig i den gamla knivstaden, och gav namnet Sabatier ett gott rykte. Det bevisas om inte annat av att namnet började användas av en mängd konkurrenter, såväl i Thiers som utanför. Det var inga problem på den tiden, utan den som ville sälja sina varor under ett namn var som regel fri att göra det.

Idag skulle ju sådant inte gå för sig. Men när man började lagstifta om varumärkesskydd och slikt så hade en rad Sabatier-märken redan använts under lång tid. Dem kunde man inte upphäva, utan namnet Sabatier förblev fritt att nyttjas av vem som känner för det. Ett till intet förpliktigande namn som förknippas med kvalité tigger naturligtvis om att bli utnyttjat. Märkligt nog har namnet inte urvattnats helt utan bärs fortfarande med stolthet av många knivmakare, i synnerhet i Thiers.Hos världens billighetsvaruhus alibaba.com gav en slagning på sabatier som väntat ytterst blandade fynd.

Inga kommentarer: