2016-04-28

Jesus-gevär

Morality
We believe that America is great when its people are good. This goodness has been based on biblical standards throughout our history and we will strive to follow those morals.
- Trijicon.com: Mission Statement

Trijicon är en firma i Michigan som tillverkar vapenoptik. De har ett gott anseende i branschen och deras produkter används av såväl jägare som poliser och militärer lite varstans. En stor och viktig kund är den amerikanska krigsmakten. Samtidigt har denna ett inte oproblematiskt förhållande till religiösa yttringar.

Vad har det ena med det andra att göra? Ingenting, skulle man kunna tro. Men det var innan nyheten om "Jesus-gevären" släpptes: Att Trijicons sikten har bibelord inkodade.

Inte för att de är särskilt iögonenfallande ...
Sedan talade Jesus till dem och sade: "Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörker utan ha livets ljus."
- Johannes 8:12

På kikarsiktet ovan avslutas den finstilta produktbeteckningen med JN8:12, vilket utläses Johannes 8:12. Andra produkter har IS60:1 = Jesaja 60:1 = "Res dig, stråla i ljus! Ditt ljus är här, Herrens härlighet går upp över dig", PSA91:5 = Psaltaren 91:5 = "Du behöver inte frukta nattens fasor eller pilen som flyger om dagen" eller 2PE1:19 = andra Petrusbrevet 1:19 = "Nu kan vi ännu mer lita på profetorden. Dem bör ni låta lysa för er som en lampa i ett mörkt rum, tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan."

Att detta blev en nyhet berodde nu inte så mycket på att religiösa symboler ibland är kontroversiella och känsliga, även i USA. Det berodde främst på att siktena användes i Afghanistan och Irak i vad många ser som ett modernt korståg. Att då bära vapen med aldrig så diskret kristen symbolik kunde uppfattas som allt från oförsiktigt till en ren provokation. Som så ofta förekom en hel del kränkt by proxy o.dyl., men med tanke på läget i mellanöstern så kunde överkänslighet vara motiverad.

Så småningom tog Trijicon, inte utan protester, bort bibelkoderna från sikten som ska användas i krig. För övriga syften finns de kvar.
Does Trijicon inscribe biblical references on its consumer products? 
Yes, Trijicon places a small biblical reference on the products we sell. It is a tradition started by our founder and we continue it as a reflection of our company values. Although Trijicon has now offered to remove these references for military issued products, we will continue to inscribe our consumer products with biblical references.
- Trijicon.com: General FAQ

U.S. Military Weapons Inscribed With Secret 'Jesus' Bible Codes, ABC News 18 januari 2010
Wikipedia: Trijicon biblical verses controversy

Inga kommentarer: