2016-04-21

Pannkakor och plättar

Vad har vi här? Plättar-pannkaka-pannkaka, eller plättar-plätt-pannkaka?

Jag gissar att de flesta svenskar aldrig hört talas om denna ordstrid. Utan att ha grävt så är jag ovetenskapligt säker på att de flesta av oss definierar plättar och pannkakor så här: Plättar är klart mindre än pannkakor, måtten är naturligtvis inte exakta men en plättlagg av den vanligaste modellen, som den på bilden, ger sju plättar på ungefär samma eller något större yta än en ensam pannkaka. Ugnspannkakan kallas visserligen pannkaka men är så annorlunda att den på något sätt står utanför.

Om du inte håller med så är du förmodligen från Norrbotten, Västerbotten eller Finland (som är ett oerhört intressant och märkvärdigt ofta bortglömt område när man ska studera svenska språket). För där är det många som håller sig med plättar-plätt-pannkaka-definitionen.
Plättar tillagas i stekpannor. Det finns både stora och små plättar. Stora plättar tillagas i en vanlig stekpanna och små plättar tillagas i en speciell stekpanna.
- Marie Eriksson, Luleå i kommentarsfält på pannkakor.se: Pannkakor eller plättar?

I radions mesta språkprogram diskuterade Anna Lena Ringarp och Lars-Gunnar Andersson frågan sedan en pitebo, som kommit ihop sig med umebor, ställt frågan: Plättar, pannkakor och andra språkfrågor, Språket i P1 12 februari 2013. Lars-Gunnar noterade att många reaktioner kommit från Skåne och Småland, där man tydligen också stöter på skilda definitioner då och då.

Särskilt intressant är att gränserna inte verkar vara skarpa någonstans. Det känns lika udda som roligt; även i vår moderna uppkopplade tid, där rikssvenskan slagit igenom mest överallt, kan vi vara oense om så enkla och vardagliga ord som plättar och pannkakor.

Det kan noteras att den stora ordboken håller sig med "storstadsdefinitionen" (som  Lars-Gunnar kallade den), utan att ens nämna plättar-plätt-varianten; ifall inte "stora plättar" på slutet är en antydan.
PLÄTT: maträtt brukad liten tunn, mjuk, skivformig (oftast rund) kaka av ägg, mjöl, mjölk m. m., som gräddas i en stekpanna (numera vanl. en plättlagg), liten tunn (oftast rund) pannkaka
PANNKAKA: ett slags jämförelsevis tunn och stor, platt kaka (beredd av en smet, vanligtvis innehållande mjölk, ägg o. mjöl m. m., samt) gräddad i (en låg o. vid) panna; särsk. dels om dylika kakor av delvis tämligen lös konsistens som gräddas i ugn o. skäras upp i bitar, då de serveras (ugnspannkaka), dels om ett slags stora plättar (tunnpannkaka)

6 kommentarer:

AH sa...

Nu börjar du komma in på viktiga ämnen. Skulle gissa att det var när jag gjorde lumpen som jag kom i kontakt med detta underliga sätt att benämna plättar som pannkaka. Det kändes otroligt märkligt att storleken skulle ha så stor betydelse på vad som kallades plätta och vad som kallades pannkaka. Plättar och småplättar är ju samma sak, bara att den ena är mindre än den andra. Pannkaka är visserligen också samma smet, men eftersom den görs i ugnen och är betydligt tjockare så får den en annan konsistens.

Förklaringen till detta märkliga språkbruk bland sörlänningar brukar vara att det heter ju plättjärn och stekpanna. Möjligtvis kommer någon in på att det heter ”panncakes” på engelska som borde översättas till pannkakor. Det senare är dock ett synnerligen dåligt argument då både plättar och småplättar benämns som ”panncakes”. Vet inte om de gör ugnsvarianten där.

Utifrån att det är redskapet som vissa anser ska styra namnet på maträtten så har en tanke slagit mig att försöka göra fyra plättvarianter:

1. En vanlig plätta gräddad i stekpanna
2. En vanlig småplätta gräddad i ett plättjärn
3. En liten plätta gräddad i stekpanna
4. Vända på plättjärnet och grädda en stor plätta på botten av plättjärnet.

Sedan skulle jag be de som ihärdigt påpekar att jag borde övergå till benämningarna plättar, pannkakor och ugnspannkaka för småplättar, plättar respektive pannkaka att förklara vad som är vad utan att berätta hur jag gjort dem. Tyvärr har det fallit på version 4. Versionerna 1-3 skulle vara relativt enkla att få till, men för version 4 är problemet att botten på de plättjärn jag sett i butikerna inte varit så släta och runda som jag hoppades de skulle vara.

Apropå något annat då det gäller norrlänningar och våra matvanor så har jag ett uppslag du skulle kunna kolla djupare på. Det finns ett rykte om att första gången som McDonalds försökte etablera sig i Norrland så berodde misslyckandet på att de inte hade kniv och gaffel på sina restauranger och vi norrlänningar har bordsvett och vet att om man sitter vid ett bord och äter mat så använder man bestick. Detta gäller även hamburgare. Skulle dock gissa att det är en faktoid, även om det nödvändigtvis inte är helt fel. När McDonalds åter igen påbörjade en etablering i Norrland 1997 valde de i alla fall att erbjuda bestick på sina restauranger. Har dock svårt att tro att besticken skulle ha så stor inverkan så endast det gör att restaurangerna har svårt att gå runt. Det gick dock betydligt bättre andra svängen. I alla fall i Umeå. Gissar dock att Umeå som universitetsstad hjälpte till då det finns mycket folk från andra delar av landet. Sedan gjorde nog veganrörelsen sitt till. Inte så att veganerna gick och åt på McDonalds, utan för att det fanns de som protesterade mot veganrörelsen genom att gå på McDonalds. Har dock förstått att McDonalds har det fortsatt svårt i Norrland och att de under senare år varit tvungna att lägga ner ett antal restauranger.

Christian_Henriksson sa...

En nästan lika intressant fundering är varför det benämns som "plätta" - då borde ju pluralvarianten i rimlighetens namn vara *"plättor". Nä, en plätt - flera plättar måste det ju heta.

:)

Men ditt test låter ju bra. Jag har dock inte något problem med att svara utan att ens se dina produkter: 1 och 3 är plättar, 2 och 4 är pannkakor. Det är storleken som avgör (som så ofta).

Exakt var avgränsningen mellan plätt och pannkaka går kan jag däremot inte svara på, men den går nog ungefär på samma ställe som skillnaden mellan macka och landgång samt skillnaden mellan tortellini och tortelloni.

Anonym sa...

Jag vill veta hur crêpes passar in i det hela.

MVH

Hans

Christian_Henriksson sa...

Crepes är pannkakor fyllda med mat. Till skillnad från pannkakor som enbart kan fyllas med efterrätt (dvs grädde, glass, sylt och/eller socker). :)

Anonym sa...

Men en crêpe fylld med sötsaker (är sötsaker mat?), är det en crêpe eller en pannkaka - eller gud förbjude, en plätt? Nu kommer jag ligga sömnlös inatt.

MVH

Hans

Anonym sa...

Varför ska alla behöva säga samma sak? Dessutom är det inte riktigt samma smet i plättar (oavsett definition) som i ugnspannkaka. Det är mer ägg i den senare!