2012-04-22

Carolus Rex



 Marcia Carolus Rex har ni hört. Känner ni till historien bakom?

Musikhistorikern och kompositören Wilhelm Harteveld kom från Sverige men bodde i Ryssland större delen av livet. I stadsarkivet i Poltava hittade han en bunt noter. Dessa utgjorde en nedteckning av en marsch som självaste dundergudens karoliner marscherat till. Han återvände vid revolutionen - förmodligen finns här ett samband - och presenterade 1920 fyndet här hemma. Det gjorde sensation.

Marcia Carolus XII, Svecorum Rex - Lifgardet. Anno 1707.

På 1970-talet kunde några musikforskare i Lund under ledning av Lars Hultén* visa att marschen inte alls hade med Karl XII att göra. Harteveld hade tagit en låt, med det föga blågula namnet "Moskvas lantvärns marsch", justerat lite grann, lånat in detaljer från andra sammanhang och fixat ett arrangemang. Så vart "Karl XII:s marsch" förfalskad. Inte för att musiken i sig blir sämre eller bättre för den sakens skull.


* Hultén förefaller att vara samme person som är ordförande för 30 november-föreningen i Lund och som även haft - har? - en position i Sveriges Nationella Förbund. Han fick 1971 viss uppmärksamhet för uttalandet "Lunds flickor ska ej exploateras av svartmuskiga sydlänningar och internationella äventyrare".


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har snokat reda på några av styckena som Harteveld använde. Det verkar som att stora delar av "Marcia Carolus XII" kommer från ett stycke han själv tidigare skrev till dramat "1812" under tiden han var verksam i Ryssland. Stycket heter på ryska "марс Московского Ополчения" (Moskvas lantvärn/självförsvars marsch) och är skrivet av Harteveld själv och daterat till 1810. Det kan måhända vara så att det finns en rysk referens som han lånat från, men ryska källor säger ingenting om någon dylik marsch innan Harteveld själv skrev sin 1910.

Den berömda fanfaren som inleder "Marcia Carolus XII" återfinns också i samma verk "1812", som "Марш Наполеона" (Napoleons marsch), och den ska å andra sidan vara snodd från en notis Harteveld hittat från just 1812 om en fransk fanfar som hördes i fält under det kriget. Så där ska det iallafall finnas något historiskt bakom.

Det låter som att storyn han lanserade om att ha hittat "Marcia Carolus XII" i ett arkiv i Poltava blev inspirerat av fyndet av Napoleonfanfaren.

Hur som helst är det lite roligt att något skrivet på 1910-talet, om en rysk krigstriumf 1812, till slut blev "rebootat" till att handla om Karl XII 1709.

Anonym sa...

"och daterat till 1810" - det ska vara 1910 där med, förstås. Fel.

Hexmaster sa...

Tackar! Då hade alltså musikforskarna i Lund missat att Harteveld inte lånat från någon annan av sig själv?

Blir lite snurrig när jag försöker att tänka in i vilken era melodin "egentligen" hör hemma...